'Analist maakt belegger nerveus'

Beleggingsanalisten waarderen beursgenoteerde bedrijven verkeerd en bedienen hun klanten daardoor met slecht gefundeerde adviezen. Gevolg daarvan is te impulsief beleggersgedrag en daardoor een hoge volatiliteit van de koersen. Dat heeft George Raven, vermogensbeheerder voor de Amsterdamse effectenbank Insinger de Beaufort gisteren gezegd op een beleggingsbijeenkomst van deze bank.

Analisten lopen volgens Raven met hun fundamentele analyses achter op de veranderingen in de Westerse economie. “De balans van een bedrijf zegt niet zo veel meer. De industrie verdwijnt uit West-Europa. Dat zag je deze week nog aan Philips die hier fabrieken gaat sluiten. Bij dienstverlenende bedrijven speelt bijvoorbeeld de waardering van de vaste activa een onderschikte rol op de balans.'

Volgens Raven moet de micro-analyse van bedrijven drastisch worden veranderd. Analisten moeten meer naar de visie van het management kijken in plaats van zich alleen maar te richten op de resultaten. Ze moeten vaker op bezoek gaan bij bedrijven en praten met toeleveranciers.

Marcel Jongen, voorheen fondsbeheerder bij Philips Pensioenfonds en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en nu eigenaar van een beleggingsbedrijf, sloot zich in zijn voordracht bij die conclusie aan. “Dat het bij Baan zou mislopen was al maanden bekend bij klanten, toeleveranciers en concurrenten. ASM Lithography nam nog mensen aan terwijl branchegenoten elders in de wereld met winstwaarschuwingen kwamen.'

Uiteraard kan de analist niet helemaal voorbij gaan aan de cijfers vindt ook Raven. Hij selecteert bedrijven voor het wereldwijde beleggingsfonds van Insinger. Zijn criteria zijn: hoge of stijgende marges en rendement op eigen vermogen, autonome groei, stijgende kasstroom en lage kosten.

Van het management verwacht hij onder meer rationaliteit, stabiliteit en creativiteit. De bank Insinger verwacht echter niet dat de opmars van de koersen zich zal voortzetten. Hoofd beleggingen Kobus Human voorspelt dat de koersen langdurig rond hetzelfde niveau zullen bewegen.