'Akkoord defensie-industrie dichterbij'

De Fransen doen wel degelijk mee in de vergevorderde besprekingen over samenwerking in de Europese vliegtuigindustrie voor defensiedoeleinden. Dat zegt een directielid van Aerospatiale-Matra Hautes Technologies vandaag in het Franse financiele dagblad La Tribune.

Tot nu leek Frankrijk toe te kijken, terwijl Dasa uit Duitsland en British Aerospace vaart maakten met hun plan voor vergaande samenwerking. De Britten en Duitsers leken genoeg te krijgen van de Franse aarzeling een deel van de industriele soevereiniteit op te geven. Met name de overheersende rol van de staat in de Franse vliegtuigindustrie was voor Britten en Duitsers een struikelblok.

Volgens Philippe Camus van Lagardere (de moedermaatschappij van Matra, dat op haar beurt Aerospatiale domineert) behoren deze noties tot het verleden. “Een fusie van de drie partners kan snel een feit zijn. Alle lichten staan op groen. Ik ben optimistisch over een gunstige uitkomt.' De Franse overheid zou er mee akkoord gaan zich op den duur geheel terug te trekken uit de eigendomsstructuur, mits de staat een golden share krijgt om in geval van nood het nationaal belang te kunnen redden.

Het belangrijkste resterende punt zou de praktische vormgeving van de dagelijkse leiding van de Europese tegenhanger van de Amerikaanse defensie- vliegtuigindustrie zijn. Een akkoord zal gevolgen hebben voor een ruimere groepering op defensiegebied, waar ook Alenia, Casa en Saab (uit Italie Spanje en Zweden) aan meedoen.