Zuid-Afrika ruilt wapens met Saoedi-Arabie voor olie

De Zuid-Afrikaanse vice-president Thabo Mbeki heeft gisteren met de Saoedische minister van Defensie prins Sultan een wapens-voor-olie overeenkomst ter waarde van 1,5 miljard dollar besproken. Dat heeft een woordvoerder van de regering van Saoedi-Arabie gisteren in Ryadh meegedeeld.

De twee landen zijn overeengekomen dat een technisch team van het Saoedische ministerie van Defenise spoedig naar Zuid-Afrika zal reizen om de details uit te werken. In het kader van de overeenkomst levert Zuid-Afrika voor 1,5 miljard dollar gemotoriseerde artillerie-eenheden. Dat zou de grootste wapenleverantie van Zuid-Afrika aan het koninkrijk in het Arabisch schiereiland in de geschiedenis betekenen. De productie in Zuid-Afrika zou in een periode van vijf jaar 30.000 manjaren werkgelegenheid opleveren.

Zuid-Afrika probeert minder afhankelijk te worden van olie-leveranties uit Iran, waar nu meer dan driekwart van de importolie vandaan komt. Vorig jaar heeft president Mandela al een voorlopig akkoord met Saoedi-Arabie getekend voor de import van 15.000 vaten olie per dag. (AP)