Volleybalsters verslaan Kenia bij WK

De Nederlandse volleybalsters hebben vanmorgen in Tokio hun eerste wedstrijd bij het wereldkampioenschap zonder moeite gewonnen. Het zwakke Kenia, de enige vertegenwoordiger uit Afrika, werd in korte tijd met 3-0 verslagen (15-7, 15-1 en 15-6). Door de overwinning is Nederland al zo goed als zeker van een plaats in de kwartfinale. Van de vier poules van vier deelnemers gaan alleen de nummers laatst niet over. “Deze wedstrijd was lekker om ritme op te doen', zei bondscoach Pierre Mathieu na de zege op Kenia. “Nu gaan we veel meer tegenstand krijgen.'

De resterende twee pouleduels van Nederland, tegen Peru (morgen) en Japan (donderdag), zijn nog wel van belang omdat de resultaten in de volgende ronde meetellen. De drie ploegen uit groep A worden in de kwartfinale in een poule ingedeeld met de eerste drie landen uit groep C. Daar zitten ongetwijfeld de nummers twee en drie van het laatste WK bij, Brazilie en Rusland. Die ploegen zijn waarschijnlijk veel te sterk voor Nederland. Voor de derde plaats in groep C lijkt zich een grote verrassing te gaan voltrekken. Duitsland, vijfde bij het laatste WK, werd vanmorgen met 3-2 verslagen door de Dominicaanse Republiek.

Mathieu is in Japan tevreden met een eindklassering bij de beste acht. Zo hoog eindigde Nederland niet meer sinds het eerste WK van 1949 waar de zevende - en tevens laatste (!) - plaats werd behaald. Bij de afgelopen twee kampioenschappen, van '90 en '94, behaalde Nederland de negende plaats.

Mathieu, sinds een half jaar opvolger van de omstreden Bert Goedkoop, bouwt aan een ploeg die bij de Olympische Spelen van 2000 een medaille moet winnen. “We staan straks in Sydney op het erepodium' voorspelt de kleurrijke coach. “Als dat niet gebeurt, mag ik er op worden afgerekend.' Hij heeft groot vertrouwen in zijn selectie die bestaat uit een mengeling van routiniers en jonge talenten. Van de speelsters, die in 1995 in eigen land Europees kampioen werden, zijn er in de huidige WK-afvaardiging nog vijf over: aanvoerster Cintha Boersma spelverdeelster Riette Fledderus, topscorer Elles Leferink, Irena Machovcak en Ingrid Visser.

Het EK-goud van '95 was het grootste succes van Goedkoop. De oud-international bracht de ploeg naar een hoog niveau maar die positie kon de ploeg niet behouden.

Het EK van '97 werd een debacle; de titelhouder eindigde niet bij de eerste acht. Daarna staken ook de verhalen over slecht behandelde speelsters en een vermeende liefdesrelatie van de coach met spelverdeelster Fledderus de kop op. De aangeslagen Goedkoop besloot de eer aan zichzelf te houden en nam ontslag.

Als opvolger koos Top Voetbal Nederland (TVN) voor de 54-jarige Mathieu die met de mannen van VC Nesselande net de tiende landstitel uit zijn carriere had behaald. Heel veel tijd had hij nog niet om de ploeg naar zijn hand te zetten. Desondanks hoopt de nieuwe bondscoach op zijn eerste grote titeltoernooi op een verdienstelijk resultaat. Om aan de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht te mogen meedoen, moet Nederland in de kwartfinalepoule als derde of vierde eindigen. Daarvoor zijn in ieder geval nog twee overwinningen nodig.

Het zou voor Nederland gunstig zijn als de Dominicaanse Republiek de kwartfinale bereikt. Peru, morgen de tegenstander van Nederland, kan waarschijnlijk ook wel worden verslagen. Het Zuid-Amerikaanse land behaalde in de jaren tachtig twee WK-medailles (zilver in '82, brons in '86) bij het vrouwenvolleybal, maar zakte daarna weg. Op de wereldranglijst staat Peru momenteel twaalfde, drie plaatsen achter Nederland. “Tegen Peru moeten we vlammen', stelt Mathieu. Ook tegen thuisland Japan, dat met de steun van het publiek op een plaats in de halve finale gokt, lijkt de Nederlandse ploeg niet kansloos.

Tegen Kenia, pas voor de tweede keer WK-deelnemer, begon Nederland vanmorgen met het zestal Fledderus Huurman, Boersma, Staelens, Leferink en Visser. De 18-jarige Kitty Sanders draaide in het achterveld mee als libero. In de afsluitende set speelde invalster Jettie Fokkens een belangrijke rol. Met haar service maakte de tweede spelverdeelster drie punten.