Van Zweden chef-dirigent Haags orkest; In 2000 opvolger Svetlanov

De dirigent en violist Jaap van Zweden is met ingang van 1 september 2000 benoemd tot chef-dirigent van het Residentie Orkest. Hij wordt de opvolger van de Rus Jevgeni Svetlanov, die het Haagse orkest sinds september 1992 leidde.

Van Zweden, die vanaf 1997 een vijfjarig contract heeft als chef-dirigent van het Orkest van het Oosten, zal na september 2000 zijn werkzaamheden in Enschede voortzetten onder de titel `vast gastdirgent.' Ook na 2002 wil Van Zweden een band houden met het Orkest van het Oosten. Er komt in 2000 een eind aan zijn werk als vast gastdirigent bij het Brabants Orkest. Het vanmorgen ondertekende contract met Den Haag staat wel toe dat hij als dirigent verschijnt voor het Concertgebouworkrest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Verder is Van Zweden nog gastdirigent bij het Staatssymfonie-orkest van Kiev.

Het Residentie Orkest zocht een nieuwe chef nadat Jevgeni Svetlanov te kennen had gegeven zijn chef-dirigentschap na 2000 te willen beperken tot een aanwezigheid van vijf weken per jaar. Het orkest vond dat te weinig. Het Residentie Orkest dat Svetlanov nog de titel van `ere-dirigent voor het leven' aanbood als hij tot een andere vorm van een vaste verbintenis zou besluiten, kon hem daarmee niet verleiden, omdat Svetlanov kampt met gezondheidsproblemen. Het orkest hoopt dat Svetlanov nog wel af en toe naar Den Haag zal blijven komen.

De benoeming van Van Zweden in Den Haag heeft in minder dan een maand zijn beslag gekregen. Begin oktober dirigeerde Van Zweden het Residentie Orkest voor het eerst. Dat beviel zo goed, dat hij meteen daarop werd teruggevraagd om met drie concerten in het openbaar te `solliciteren' naar de positie van chef-dirigent. De voor die concerten gecontracteerde dirigent Sergiu Commissiona stond zijn plaats daarvoor af. Daarmee lag Van Zwedens benoeming feitelijk al vast, maar pas gisteravond werd die formeel bekrachtigd tijdens een bestuursvergadering.

Die snelle benoeming ligt geheel in de lijn van de carriere van Jaap van Zweden (37), die als 16-jarige in 1977 het Oscar Backconcours won en als 19-jarige werd benoemd op de prestigieuze positie van concertmeester van het Concertgebouworkest. Hij was daar de opvolger van Herman Krebbers, wiens arm bij een zeilongeluk uit de kom was geschoten, waardoor hij langdurig niet meer kon spelen.

Geleidelijk aan ontwikkelde Van Zweden een passie voor dirigeren die hij vanaf 1992, aanvankelijk bijna ongemerkt, in praktijk bracht. “Het was een masterclass dirigeren, zeventien jaar lang, met de allerbeste dirigenten', zei hij over zijn baan bij het Concertgebouworkest, waaraan op 23 mei 1997 een eind kwam. Deze zomer dirigeerde Van Zweden zijn oude orkest voor het eerst.