Unilever en Aegon houden beurs op winst

Koerstijgingen van Unilever en Aegon hebben vanochtend voorkomen dat de beursindex een deel van de winst van gisteren (37 punten) moest inleveren. Unilever dat zwaar meeweegt in de beursgraadmeter steeg vanochtend 2,25 procent (3,20 gulden) naar 145,40 gulden. Aegon won 3 procent op 175,30 gulden.

De AEX-index stond de hele ochtend een paar punten hoger dan het slot van gisteren. Vroeg in de middag lag het niveau op 1035,08 punten, een winst van 4,48 punten. Beleggers wachtten op de kwartaalcijfers van KLM Koninklijke Olie en Unilever die respectievelijk morgen overmorgen en vrijdag worden gepubliceerd.

De 800 miljoen gulden kostende reorganisatie bij KPN werd slecht ontvangen op de beurs. Het aandeel verloor 1,3 procent (een gulden) en belandde op 75,70 gulden.

Philips wist zijn winst van 9 gulden van gisteren vanochtend vast te houden. De koers bleef stabiel op 108,70, dertig cent hoger dan het slot van gisteren. Grootste daler onder de hoofdfondsen was vanochtend uitzend- en schoonmaakconcern Vedior. De koers daalde 4,65 procent (2,20 gulden) naar 45,10 gulden. De waarde van het aandeel van de Vendex-afsplitsing halveerde in september tot 33 gulden klom in oktober naar 47,60 en daalt weer sinds de afgelopen drie dagen.

Een voorbeurs afgegeven winstwaarschuwing van Docdata heeft de koers van het aandeel met eenvijfde doen afnemen. Het cd-productiebedrijf kampt in Groot-Brittannie en in de Verenigde Staten met lage verkopen en negatieve bedrijfsresultaten.

Het aandeel werd 6,80 gulden (22 procent) minder waard op 24 gulden en was daarmee de sterkste daler op de beurs.

Tweede in die lijst met dalers was ASM International dat het aandeel met 12,8 procent in waarde zag dalen. In reactie op de bekendmaking van een nettoverlies van 5,4 miljoen gulden in het derde kwartaal daalde de koers met een gulden naar 6,80. Het was een opvallende reactie aangezien ASMI eerder was uitgegaan van een groter verlies. De koers van verpakkingsbedrijf Van Leer daalde vanochtend 11 procent naar 38 gulden.

De koers van uitzendgroep Unique daalde vanochtend met twee gulden naar 51 gulden. Het bedrijf houdt weliswaar vast aan zijn eerder afgegeven prognose van 30 procent winstgroei, maar maakte bekend dat het aandelenkapitaal met 1 miljoen nieuwe aandelen wordt uitgebreid. Door de uitgifte van nieuwe aandelen verwatert de winst per aandeel.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren met 1,3 procent gestegen. De Dow Jones-index steeg met 114,05 punten naar 8706,15 punten. De toenemende kans op verdere renteverlagingen gaven de beleggers meer vertrouwen, ook al omdat de beurzen elders in de wereld behoorlijk omhoog waren gegaan.

TOKIO De beurs van Tokio was gesloten wegens een nationale feestdag.