`Te veel gepraat over geweld'

Berend Tjoelker, de vader van de doodgeschopte Meindert, woonde gisteren het slotdebat `Geweld op straat' in Leeuwarden bij.

“Meindert is dood, we weten het allemaal. Maar waarom zijn de daders nog niet gestraft?' Vader Berend Tjoelker richtte zich gisteravond in een emotioneel betoog tot premier Kok en minister Peper, die in de overvolle Leeuwarder schouwburg het slotdebat `Geweld op straat' bijwoonden. Tjoelker verweet hen gebrek aan daadkracht.

“Praten, praten praten, ze doen niet anders dan praten. En dat stuit ons tegen de borst' zegt Tjoelker vanochtend door de telefoon vanuit zijn woonplaats Opende. Hij is weer gekalmeerd. “De rechtszaak tegen de verdachten is meer dan eens uitgesteld', vervolgt hij. “Ze lopen nog steeds vrij rond. Op 14 december komen ze eindelijk voor. Drie van de vier. Justitie onderzoekt nog of de vierde ook bij het vergrijp is betrokken. Er zijn getuigen die zagen dat alle vier Meindert hebben geschopt. Foto's en schoenafdrukken op het gezicht en de hals van Meindert hebben dat bovendien bevestigd.'

Berend Tjoelker pleitte gisteravond voor “een collectieve straf' voor een groep mensen, die over de schreef gaan. “Als we vroeger op straat voetbalden en we knalden een ruit in, dan moesten we de schade met zijn allen betalen', legt hij vanmorgen uit. Hij juicht het idee van Kok - de premier bepleitte de mogelijkheid van anonieme aangifte van zinloos geweld - van harte toe. “De praktijk leert dat veel getuigen anoniem willen blijven, omdat ze als de dood zijn voor represailles.'

Berend Tjoelker en zijn vrouw zeggen dat ze nog steeds “bijzonder lijden' onder het verlies van “onze enige zoon, die ingenieur was'. “De slachtoffers worden vergeten', vindt Tjoelker. “Onze advocaat, mr. Rotshuizen, heeft bij het onderzoek dure Duitse experts ingeschakeld.

Hij heeft stichtingen aan moeten schrijven om de kosten daarvan terug te krijgen. Ik vind dat eigenlijk een schande.'

Berend Tjoelker sprak gisteren in Leeuwarden met de vader van Joes Kloppenburg, die in 1996 op straat in Amsterdam werd doodgeslagen. Kloppenburg richtte na het overlijden van zijn zoon de stichting `Kappen nou' op, die de strijd aanbindt met zinloos geweld.