Spanning Citigroup, topman vertrekt

Topmanager Jamie Dimon van de bank Citigroup, ontstaan uit een fusie in april van The Travelers en Citicorp, is onverwacht opgestapt. De frictie tussen de fusiepartners is daarmee nog niet voorbij.

Dimon, die de titel had van president, diende zondag zijn ontslag in. Hij werd tot nu toe beschouwd als belangrijkste kandidaat voor de toppositie in Citigroup.

De combinatie Citigroup, die vorige maand de fusie van 70 miljard dollar afrondde, maakte tevens bekend dat de effectendivisie van Salomon en de zakenbankdivisie van Citicorp worden samengevoegd. Deryck Maughan, afkomstig van Salomon Brothers krijgt de functie van vice-voorzitter van de raad van bestuur.

Volgens waarnemers is het vertrek van Dimon een signaal dat de integratie van Citicorp en Travelers niet volgens plan verloopt. De beide topmannen John Reed en Sanford Weill voeren nog steeds het gezamenlijke bewind, maar in de subtop heeft een botsing van culturen plaats: de `straatvechters' van het dominant geachte Travelers/Salomon (een conglomeraat met creditcard- , bank- en verzekeringsactiviteiten) tegenover de stijve cultuur van Citicorp. Afdelingen van de twee partners concurreren met elkaar in plaats van samen te werken.

Travelers is tot nu beschouwd als de partner die keihard bezuinigingen zou doorvoeren, maar de kostenbesparingen bij de combinatie zullen nu minder groot zijn. Beleggers waren niet tevreden met de ontwikkelingen en de koers van het fonds daalde, ook omdat analisten hun winstprognose verlaagden.

Dimon moet kennelijk ook dienen als zondebok voor het tegenvallende bedrijfsresultaat over het derde kwartaal. Citigroup had een tegenvallende nettowinst van 729 miljoen dollar, voornamelijk als gevolg van 395 miljoen dollar aan verliezen bij Salomon Smith Barney. Bij Citigroup is bekendgemaakt dat er nog eens zestig man moeten vertrekken nadat twee weken geleden 240 man hun ontslag kregen.

Naar verluidt riepen de topmannen Reed en Weill op zondag Dimon bij zich en toonden hem de nieuwe organisatiestructuur. Dimon zag dat zijn naam er niet in voorkwam en trok zijn conclusies. Hoewel Dimon en Weill al jaren samenwerkten waren er persoonlijke spanningen omdat Dimon enkele jaren geleden de dochter van Weill ontsloeg. Volgens Dimon zou dit echter geen rol hebben gespeeld bij de ontslagname.