`Snel Brits referendum over EMU'; Brede oproep aan Blair

Britse industrielen en politici uit beide grote partijen hebben gisteren de regering opgeroepen zo snel mogelijk een referendum te houden over deelname aan de Europese muntunie.

Zij deden hun aanbevelingen nadat de Britse minister van Financien Gordon Brown, gisteren een concreet `stappenplan' aankondigde om zijn land voor te voorbereiden op “eventuele deelname aan de euro'. Brown lanceerde zijn plan tijdens de jaarbijeenkomst van de Confederation of British Industry (CBI) in Birmingham, waarin meer dan 10.000 Britse bedrijven zijn verenigd. Het plan wordt algemeen beschouwd als het startschot van een overheidscampagne ter voorbereiding op deelname aan de euro.

De Britten doen niet mee aan de eerste fase van de euro, vanaf 1 januari. Een kleine meerderheid is momenteel voorstander van deelname. Onder hen bevindt zich premier Blair, die een referendum heeft beloofd.

De voorzitter van de Britse autogigant Ford, Sir Alex Trotman riep de regering op een datum voor deelname vast te stellen. Uit een CBI-enquete bleek gisteren dat negen van de tien Britse bedrijven voorstander is van deelname. Een groot aantal van hen gaat na 1 januari al met een dubbele boekhouding werken. Onder hen bevinden zich bedrijven met gedeelde belangen op het vasteland van Europa.

“In januari zullen de mensen aan den lijve ondervinden dat de europese munt in werking treedt', zei de voormalige Conservatieve minister Nicholas Soames gisteren. “Dat wordt een succes en daarom moet er een vroeg referendum komen.' Labour-parlementarier Brian Sedgemoore vroeg de regering een euro-referendum te houden voor de volgende parlementsverkiezingen.

De regering Blair heeft dat tot nu toe steeds uitgesloten. Brown zei gisteren het land “actief te willen voorbereiden op deelname om vroeg in de volgende regeringsperiode een beslissing te nemen.' Mogelijk voelt de regering zich onder druk van een naderende recessie echter gedwongen om van koers te veranderen. Eurosceptische Tories noemen een versneld besluit tot toetreding “roekeloos'.