Ron Davies: `respecteer priveleven'

Ron Davies, de vorige week afgetreden Britse staatssecretaris voor Wales heeft gisteren in het Lagerhuis een emotionele oproep gedaan om het priveleven van mensen met een openbaar ambt te respecteren. Hij verweet de Britse pers op schaamteloze wijze zijn priveleven binnenstebuiten te hebben gekeerd en een “reeks verdraaiingen als feit' te hebben gerapporteerd.

Davies trad vorige week af omdat hij naar eigen zeggen “een ernstige beoordelingsfout' had gemaakt. Hij had zich van zijn auto en geld laten beroven door een man die hij had ontmoet in een Londens park dat bekend staat als ontmoetingsplek voor homoseksuelen. Voor de tabloid-pers, die al dagen meedogenloze verhalen afdrukt over Davies, meestal kortweg `Ron' genoemd, staat diens homoseksualiteit vast.

Davies deed geen poging om zijn mysterieuze avontuur op te helderen. Wel leek hij voor het eerst te zinspelen op eigen homoseksuele gevoelens. “Wij zijn wat we zijn allemaal anders, het product van onze genen en ervaringen', aldus Davies. Volgens The Times van vanmorgen is dat een verwijzing naar het liedje `I am what I am' uit de homoklucht La cage aux folles.

Intussen is nog steeds niet duidelijk waarom Davies moest aftreden. Homoseksuele politici zijn er genoeg, ook in het kabinet. En slachtoffer zijn van een misdaad is ook geen reden. The Guardian komt vandaag met een nieuwe theorie. Davies zou tegenover de politie hebben verzwegen dat hij met de man in zijn auto op weg was naar een adres voor betaalde seks. Daar en niet in zijn auto werd hij beroofd. Toen de overvaller hem de volgende dag ook nog telefonisch chanteerde - Davies moest betalen of het verhaal zou naar de pers gaan - kon hij niet anders dan zijn ontslag indienen bij premier Blair.