Rechtszaal ziet boze en snauwende Bill Gates

Bill Gates was verbeten en nijdig. Toch nog onverwacht werd gisteren in de rechtszaal in Washington de videoband van de Microsoft-topman gespeeld.

Het proces van het departement van justitie tegen Microsoft dat wordt beschuldigd van monopoliepraktijken, ging gisteren zijn derde week in.

Aanvankelijk zou de band vorige week al worden gespeeld maar door eindeloze ondervraging van een getuige ging dat niet door. Gisteren zou er weer een andere getuige in de rechtszaal komen maar justitie pleegde een `coup' en verruilde de getuige snel voor de videoband. Nadat de ochtend voorbijgegaan was met het overleg over procedures kon een deel van de band `s middags worden afgespeeld.

Op de band zegt Gates onder meer dat het bij Microsoft aan iedereen verboden is om te suggereren dat de markt kan worden verdeeld met concurrenten. Volgens Gates vliegen mensen die er dergelijke ideeen op na houden eruit.

Voorts bleek Gates zich veel niet te kunnen herinneren van memoranda en interne documenten die de advocaat voor justitie, David Boies, met hem besprak. Boies deed de ondervraging op de band en leidde ook het verhoor in de rechtszaal. Hij onderbrak de band na elk antwoord van Gates om met e-mail en interne rapporten te illustreren hoe het werkelijk zat. Hij ondervroeg Gates bijvoorbeeld over de relatie met Apple.

In een e-mail zei Gates dat hij Sun Microsystems wilde ondermijnen via Apple. Boies: “Hebt u deze e-mail geschreven', vraagt Boies. Gates antwoordt: “Het lijkt erop dat het een e-mail is die ik heb verzonden.' Boies: “Ziet u die codes onderaan? Herkent u die niet?' Gates, snauwend: “Nee, hoe weet ik nu wat die betekenen!'

De twee partijen mogen elk twaalf getuigen oproepen om hun standpunt kracht bij te zetten. Bill Gates, de topman van Microsoft kwam niet voor op de getuigenlijst van Microsoft, omdat hij snel geirriteerd raakt en zich dan kan verspreken.

Dat was volgens de juristen van het bedrijf een te groot risico. Justitie stelde dat zij niet een van de twaalf kostbare plaatsen gingen uittrekken voor een tegenstander. Zo komt het dat Gates alleen op een videoband te zien is. Het departement heeft twintig uur verhoor op band, die ze hebben teruggebracht tot twee uur. Microsoft zelf heeft ook nog een uur mogen uitkiezen. Vandaag is er een rustdag.

    • Lucas Ligtenberg