Rechtbank veroordeelt ontuchtige magnetiseur

De rechtbank in Groningen heeft gisteren de 72-jarige magnetiseur J.D. uit Oldehove wegens ontucht met vijf patienten een straf opgelegd van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk. De magnetiseur hoeft de gevangenis niet in: de celstraf wordt vervangen door elektronisch toezicht. Daarnaast moet D. tijdens een proeftijd van drie jaar een cursus voor seksuele delinquenten volgen en contact met de reclassering houden. Bovendien mag hij de komende vijf jaar geen enkele behandeling meer uitvoeren, zelfs niet bij vrienden of familieleden.

D. werd begin dit jaar aangehouden nadat tien vrouwen bij de politie hadden geklaagd over zijn wijze van behandelen. Naar aanleiding van publicaties over de aanhouding meldden zich nog enkele tientallen vrouwen met soortgelijke ervaringen bij de politie. Vrouwelijke patienten met nek- of rugklachten, maar ook met bijvoorbeeld relatieproblemen, moesten zich helemaal uitkleden, waarna D. hun borsten en schaamstreek masseerde.

De magnetiseur heeft de beschuldigingen slechts voor een deel toegegeven. Naar zijn zeggen had hij de behandeling van tevoren met de vrouwen doorgesproken en hadden ze toestemming gegeven. De officier van justitie had twaalf maanden geeist, waarvan zes voorwaardelijk. De advocaat van D. bepleitte vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

Een aantal vrouwen heeft aangekondigd in een aparte procedure schadevergoedingen te eisen. Een jaar of tien geleden heeft de politie ook al een onderzoek uitgevoerd naar de praktijken van de man in verband met veronderstelde onzedelijkheden. Toen bleek het niet mogelijk hem te vervolgen.

Magnetiseurs, ook wel handopleggers genoemd, behandelen hun patienten door op gevoelige plaatsen energie `in te stralen' Zij beschikken naar eigen zeggen over paranormale gaven. (ANP)