Populaire reserves zijn overbodig in Rotterdamse Kuip

Trainer Leo Beenhakker van Feyenoord heeft de buitenlandse spelers Fernando Picun, Pablo Sanchez en Igor Kornejev verteld dat zij naar een nieuwe werkgever mogen uitkijken. Het buitenlandse drietal kwam dit seizoen nauwelijks aan spelen toe bij de koploper van de eredivisie. De Uruguyaan Picun, de Argentijn Sanchez en de Rus Kornejev mochten de afgelopen dagen niet met de selectie meetrainen. Volgens Leo Beenhakker was de selectie onhanteerbaar groot geworden.

De spelersgroep van Feyenoord bestond dit seizoen uit 26 voetballers. Beenhakkers voorganger Arie Haan was een paar jaar geleden verantwoordelijk voor het aantrekken van Picun, Sanchez en Kornejev. Van dit drietal kreeg middenvelder Sanchez aanvankelijk veel speeltijd. Hij was in 1997 met zestien treffers topscorer van Feyenoord. Sanchez was uitermate populair bij het Rotterdamse legioen. Middenvelder Kornejev was zelfs als bankzitter een publiekslieveling. Verdediger Picun zat vaak op de tribune in de Kuip.

De afgedankte spelers toonden zich gisteren verrast door het besluit van Beenhakker. “Ik snap er helemaal niets van, ik mag zelfs transfervrij vertrekken', sprak Kornejev. De voormalige speler van CSKA Moskou, Espanyol, Barcelona en Heerenveen heeft bij Feyenoord een contract tot medio 2002. Onder leiding van Beenhakker was Kornejev voornamelijk wisselspeler, hij zou te weinig meeverdedigen.

Kornejev accepteerde gisteren de verontschuldigingen van Beenhakker, die hem eerder ten onrechte had verweten dat hij de sfeer verpestte. “Dat was een verkeerde woordkeuze', erkende Beenhakker gisteren. “Ik wilde het uitleggen in een mengelmoes van Engels en Spaans. Terwijl ik nadenk in plat-Rotterdams. Dat is een moeilijke combinatie. Het is een misverstand. Mijn schuld.'

Kornejev (31) weet nu dat hij om technische redenen moet vertrekken. “Feyenoord heeft mij blijkbaar niet meer nodig. Dat komt onverwacht en dat is jammer. In de voetbalwereld is de logica soms ver te zoeken. Het verleden is afgesloten ik ga nu met de toekomst aan de slag. Ik moet op zoek naar een nieuwe club.'

Sanchez (25) was verontwaardigd over de beslissing van Beenhakker. “Als de trainer zegt dat hij me lelijk vindt of dat ik stink, zou ik zijn beslissing nog kunnen begrijpen.

Maar hij zegt juist dat ik mijn best niet deed in het tweede elftal. Hoe kan hij dat nu weten? Hij kwam nooit kijken. Ik speelde juist erg goed in het tweede.'

Beenhakker weet zich gesteund door de bestuursleden Jorien van den Herik en Rob Baan, die de afgedankte spelers zullen helpen bij het zoeken naar een nieuwe werkgever. Beenhakker begrijpt de teleurstelling van de spelers, maar hij denkt in het belang van de club. “Als er zoveel spelers op de training rondlopen, kan ik niet genoeg aandacht aan mijn basis besteden. Voor de doorstroming wil ik bovendien jonge jongens laten meetrainen.'

Beenhakker ontkende gisteren dat hij de slecht spelende Argentijnse midvoor Julio Cruz afgelopen zaterdag had bekritiseerd, na de competitienederlaag tegen AZ. De trainer verklaarde dit misverstand door de hectiek bij Feyenoord. “We moeten als grote mensen leren leven met het gegeven dat we toevallig koploper zijn. Dit is een leerproces voor de club. In zo'n proces vallen er wel eens splinters.'