Parijs pakt spion voor Belgrado op; Franse officier in arrest

In Parijs is zaterdag een officier van het Franse leger gearresteerd wegens spionage voor Joegoslavie. De 46-jarige commandant Pierre Bunel heeft in de Kosovo-crisis gegevens van de NAVO aan de Serviers doorgegeven.

Bunel maakte deel uit van de Franse vertegenwoordiging bij het militair comite van de NAVO in Brussel. Als zodanig had hij vorige maand toegang tot geheime documenten over de doelen die de NAVO in Joegoslavie wilde bombarderen als het bewind in Belgrado zich niet zou houden aan de afspraken in de Kosovo-crisis. Het ging daarbij om militaire installaties in Kosovo en Servie.

Bunel, die in het verleden heeft deelgenomen aan de Golf-oorlog en die heeft gewerkt bij de staf van de snelle interventiemacht, heeft zijn spionagewerk toegegeven. Hij zei dat hij vanuit een pro-Servisch gevoel had gehandeld en dat hij voor zijn werk geen geld heeft ontvangen. Hij loopt de kans een gevangenisstraf van vijftien jaar te krijgen.

Vorige week maakte het Amerikaanse blad U.S. News and World Report op basis van een melding van een niet nader genoemde woordvoerder van de NAVO melding van de aanhouding van een lid van de Griekse missie bij de NAVO, die wordt verdacht van het doorgeven van geheime informatie aan de Serviers, eveneens over de doelen die de NAVO zou bombarderen.

In april raakte een andere Franse officier met pro-Servische gevoelens in opspraak. Commandant Herve Gourmelon werd er toen in de Amerikaanse media van beschuldigd de vroegere leider van de Bosnische Serviers, Radovan Karadzic, op de hoogte te hebben gesteld van concrete plannen van de internationale vredesmacht in Bosnie om hem te arresteren. Volgens die Amerikaanse media voorkwam Gourmelon daarmee Karadzic' aanhouding. De Franse autoriteiten wezen die beschuldigingen van de hand, maar gaven toe dat Gourmelon “enigszins twijfelachtige betrekkingen' had onderhouden met personen die in Bosnie van oorlogsmisdaden worden verdacht. (AFP, AP)