Parijs getroffen door stakingen

De Eiffeltoren in Parijs is vandaag voor de vijfde dag wegens een staking gesloten voor publiek. Het is onduidelijk wanneer de 200 medewerkers van de beroemde toeristische attractie, die een verkorte werkweek van 35 uur willen, het werk weer oppakken. In Parijs staakten gisteren ook de werknemers van de nationale bibliotheek en verschillende metrolijnen.

Eenderde van alle metro's in de hoofdstad bleef net als de Eiffeltoren gesloten. Miljoenen reizigers strandden. De stakers willen meer personeel in de metro's om de veiligheid te verhogen. Ook de nieuwe nationale bibliotheek in Parijs is al bijna een week gesloten. Het personeel van de Francois Mitterandbibliotheek staakt uit ontevredenheid over de werkomstandigheden in het gloednieuwe gebouw. Het computersysteem van de bibliotheek werkt niet goed, zodat boeken zoekraken of niet besteld kunnen worden. Bovendien duurt het drie keer zo lang als voorzien om een boek te vinden, waardoor de werknemers te maken krijgen met woedende klanten. (ANP)