Opdracht om joden belachelijk te maken

Een `jonge, enthousiaste' geschiedenisleraar van het Staring College in Lochem heeft opschudding in de gemeente veroorzaakt door het verstrekken van een schrijfopdracht aan leerlingen van Havo 3, waarin onder andere de joden belachelijk gemaakt moesten worden.

De leerlingen kregen vorige week de opdracht “in de huid te kruipen van een Duitser in de jaren dertig'. Ze moesten een propagandatoespraak schrijven over nazi-Duitsland, inclusief het reclame maken voor Hitler en het belachelijk maken van de vijanden van het land, de joden. Op die manier wilde geschiedenisleraar B. Bakker zijn leerlingen iets bijbrengen over indoctrinatie en manipulatie. Door met de schrijfopdracht aan de slag te gaan zouden de leerlingen zelf een mening kunnen vormen. Toen verschillende ouders boos lieten weten dat ze zich gekwetst voelden, heeft de directie van de school Bakker gevraagd de opdracht weer in te trekken. Dat is inmiddels gebeurd, zegt directeur H. Boesveld.

De directeur spreekt van een “verfrissende aanpak, die verkeerd is uitgepakt'. “De opdracht is eigenlijk te ongenuanceerd op papier gezet. Bakker erkent dat ook.' Volgens Boesveld is de leerkracht zichzelf “in al zijn enthousiasme waarschijnlijk voorbijgelopen'. “Door in de opdracht ook op te nemen dat er negatief over de joden moest worden geschreven, is de grens van het normale overschreden.' Bakker heeft alle ouders een brief geschreven waarin hij de zaak uiteenzet. Directeur Boesveld beschouwt de zaak daarmee als afgedaan.