Olieprijs blijft laag ondanks nieuwe Irak-crisis

Op de olietermijnmarkten heeft de nieuwe crisis tussen Irak en de Veiligheidsraad over wapeninspecties gisteren de prijzen slechts tijdelijk opgedreven. Vrijdag sloot de notering voor de toonaangevende Noordzee-olie Brent voor levering in december op 13,22 dollar per vat. Gisteren liep de prijs op naar 13,45 dollar, maar daalde vervolgens weer tot een slotnotering van 13,07 dollar.

Belangrijkste reden is dat leidende producenten als Saoedi-Arabie Venezuela en Mexico in het weekeinde te kennen gaven niets te voelen voor verdere productievermindering. Eind vorige week drongen de Opec-lidstaten Koeweit en Algerije op een vergadering van de internationale olie-industrie in Kaapstad aan op verdere beperkingen om de voorraden te verminderen en de prijs een steun in de rug te geven. Maar de grootste producenten van het kartel geven de voorkeur aan behoud van het marktaandeel. Dit jaar hebben de Opec-partners afgesproken hun gezamenlijke productie met 3,1 miljoen vaten per dag terug te brengen. Op 25 november komt het ministercomite van Opec bijeen. (Redactie Economie)