Nieuw hof rechten mens Raad Europa

De Raad van Europa heeft vandaag een permanent internationaal Hof voor de Rechten van de Mens geinstalleerd in Straatsburg. Het Hof komt in de plaats van de drie organen (commissie, hof en ministerscomite) die zich tot nu toe over de rechten van de mens bogen. Burgers van de landen van de Raad van Europa kunnen bij het Hof terecht, mits zij de juridische mogelijkheden in hun land hebben benut.

Reden voor de instelling van het Hof is dat de Raad overspoeld wordt met klachten. Tot begin oktober zijn er al 12.650 klachten ingediend waarvan er 4.475 in behandeling zijn genomen. Vorig jaar werden er in totaal 4.570 klachten ontvankelijk verklaard.

De in 1949 opgerichte Raad van Europa diende eerst als vehikel voor de Europese Integratie, maar deze functie werd al snel door de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (1951) en de Europese Economische Gemeenschap (1957) overgenomen. De Raad bleef belangrijk bij het toezicht op de naleving van de rechten van de mens. Na de Koude Oorlog werd lidmaatschap van de Raad een eerste stap voor de ex-communistische landen in Oost-Europa op weg naar integratie in de structuren van het `vrije' Europa. De Raad heeft nu veertig leden. (ANP)