Minima: korting op ziektepremie

De ruim vijfduizend uitkeringsgerechtigden in Breda kunnen zich vanaf 1 januari 1999 tegen een laag tarief aanvullend laten bijverzekeren bij OZ Zorgverzekeraars. Dat zijn de gemeente Breda en de zorgverzekeraar gisteren overeengekomen.

In plaats van vijftien gulden per maand, betalen de uitkeringsgerechtigden slechts 9,75 gulden per maand voor een aanvullende verzekering voor extra zorg bij OZ Zorgverzekeraars. De gemeente Breda wil hiermee voorkomen dat minima voor onverwacht hoge kosten komen te staan wanneer zij ziek worden en daardoor schulden opbouwen of een beroep moeten doen op de bijzondere bijstandsregeling.

Volgens S. Sormani van de gemeente past de overeenkomst met OZ Zorgverzekeringen goed in het Bredase armoedebeleid. De gemeente probeert iedere langdurig uitkeringsgerechtigde op verscheidene manieren uit een financieel en sociaal isolement te houden, onder meer door gesprekken, het aanbieden van werk, en uitgaansmogelijkheden.

Voordeel voor OZ Verzekeringen is dat de gemeente Breda garant staat voor het betalen van de premies van de gewone ziekenfondsverzekering. Uitkeringsgerechtigden die hun reguliere premie van achttien gulden per maand niet betalen, worden door de gemeente met dit bedrag gekort op hun uitkering. De verzekeraar beschikt niet over middelen om mensen te dwingen hun premies te betalen.

De gemeente Breda wil op korte termijn overeenkomsten sluiten waardoor alle minima in de gemeente voor een lager tarief aanvullend kunnen worden verzekerd. Voorwaarde is wel dat de betrokkenen bij OZ Zorgverzekeraars zijn aangesloten. “We kunnen mensen natuurlijk niet dwingen om de aanvullende verzekering af te sluiten, maar 90 procent is toch al bij OZ verzekerd' zegt Sormani.

In het bedrijfsleven worden al langer regelingen getroffen om de werknemers goed te verzekeren. Breda is de eerste gemeente in Zuid-Nederland die een overeenkomst met een verzekeraar heeft gesloten. Enkele gemeenten in Noord-Nederland kennen al een soortgelijke regeling.