Kritiek D66 op ministers van PvdA en VVD; D66-leider uit zijn onvrede

D66-leider Th. de Graaf heeft gisteravond kritiek geuit op het optreden van coalitiepartners PvdA en VVD in het kabinet. Het moet uit zijn met de incidenten en de ongelukjes, vindt De Graaf.

De fractievoorzitter hield gisteren zijn eerste brede politieke toespraak sinds de kabinetsformatie. Uit zijn tour d'horizon over de eerste maanden van Paars II bleek dat D66 nog verre van tevreden is over dit kabinet. Vooral de VVD-ministers moesten het ongelden.

In een verwijzing naar een van de grootste luilakken uit de wereldliteratuur werd VVD-minister Korthals (Justitie) door De Graaf als de “Oblomov van het kabinet' betiteld. Korthals zou alleen maar reageren op incidenten in plaats van met eigen beleid te komen. “Dat is het ambitieniveau van het vriespunt, daar beweegt niets meer.' De minister moet op korte termijn met goede plannen komen voor de aanpak van openlijk geweld, “en niet met plannetjes voor de inzet van oud-rechters die direct na de lancering worden afgeschoten'.

Van minister Jorritsma (Economische Zaken) verwacht de D66-leider dat zij de Tweede Kamer beter informeert dan tijdens haar periode op Verkeer en Waterstaat. Hij riep de verwarrende cijfers over de groei van Schiphol in herinnering en zei: “Een minister kan niet te veel steekjes laten vallen, ook al zijn het steekjes van vroeger.'

Minister Zalm (Financien) “moet niet de naam van brokkenpiloot krijgen. We hebben in hem een verstandige schatkistbewaarder, hij moet niet de minister van Europese akkefietjes worden', aldus De Graaf, die verwees naar Zalms “gekijf' met de Nederlandse Europarlementariers over de nationale afdracht aan de EU.

Ook premier Kok heeft de ergernis van De Graaf gewekt. De D66-leider hekelde de manier waarop de premier vorige week minister Apotheker van Landbouw (D66) overtroefde bij het bieden van hulp aan de slachtoffers van de wateroverlast. Nadat Apotheker terughoudend was geweest met het beloven van financiele hulp, kondigde Kok donderdagavond in het NOS-journaal aan dat het kabinet met een schaderegeling zou komen.

“Kok liep zijn minister van Landbouw voorbij met de laarzen om ruimhartig te kunnen zijn voordat er een voorstel van Apotheker lag. Er is niet echt sprake van een strakke regie', aldus De Graaf.

De woede bij de Democraten was des te groter omdat volgens hen Apotheker die bewuste donderdag juist met Kok had gebeld met de vraag of hij de slachtoffers hulp mocht beloven, en toen nog nul op het request had gekregen.

De Graaf heeft nog niet formeel gereageerd op het voorstel van fractievoorzitter Rosenmoller (GroenLinks) om een Kamerdebat te houden over de eerste honderd dagen van Paars II.

D66 heeft al eerder voorgesteld elk kwartaal een politiek debat op hoofdlijnen met de minister-president te voeren. “Als Rosenmoller dat bedoelt, zijn wij voor. Maar niet als het hem alleen maar om de incidenten is te doen' aldus een D66-woordvoerder.