Koop BMS door Baan gaat door

Vanenburg Ventures, de prive-investeringsmaatschappij van de gebroeders Baan, zal haar dochter Baan Midmarket Solutions (BMS) op termijn toch verkopen aan de in problemen verkerende softwaremaker Baan Company. Wanneer dat gebeurt is echter onbekend, aldus een woordvoerder van Vanenburg Ventures.

De overdracht was al in de zomer aangekondigd, nadat de broers Jan en Paul Baan zich hadden teruggetrokken uit Baan Company. Vorige week werd echter bekend dat Baan diep in de problemen zit en 1.200 banen schrapt. Hoewel de solvabiliteit bij Baan een flinke deuk krijgt door het verwachte verlies in 1998, zegt Vanenburg dat Baan BMS gaat kopen. BMS is een verkooporganisatie die zich richt op de afzet van Baan-softwarepakketten aan middelgrote bedrijven.

Vanenburg Ventures wordt gecontroleerd door de Baan-oprichters Jan en Paul Baan via de stichting Oikonomos. Het investeringsvehikel is de grootste aandeelhouder van Baan Company. Vanenburg bezit ook 85 procent van BMS, Baan Company de rest. Baan was overigens niet de enige geinteresseerde partij voor BMS. Vanenburg meldde in de zomer dat Baan concurrentie had van andere potentiele kopers. ABN Amro zou de biedingen op BMS begeleiden.

Onduidelijk is wat Vanenburg gaat doen met de andere belangrijke dochter, Baan Business Solutions (BBS). Die zou volgens de oorspronkelijke plannen van Vanenburg naar de beurs gaan, maar die optie wilde de zegsman gisteren niet meer bevestigen. “Wat we met BBS gaan doen is een onderdeel van onze evaluatie. Geen enkele optie is uitgesloten.'

Vanenburg is op zoek naar geld omdat haar aandelenbelang in Baan Company veel minder waard is geworden door de koersval van dit fonds. De aandelen dienden als onderpand bij banken in ruil voor leningen. Die banken verkochten een pakket van 8 procent, waardoor het belang van Vanenburg in Baan daalde naar 30 procent.

De verkoop van de verpande aandelen is in de VS slecht gevallen, meldt de zakenkrant Wall Street Journal. De verkoop laat zien hoe sterk Baan en Vanenburg met elkaar verweven zijn.

Volgens de Amerikanen wordt Vanenburg gebruikt om de cijfers van Baan kunstmatig op te krikken via de aankoop van Baan-software en het beheer van kostbare ondersteuningsfuncties. De krant tekent aan dat Jan Baan begin juni nog ontkende dat Vanenburg aandelen Baan in onderpand had gegeven. (ANP)