Koersval roepia uit vrees voor onrust

De Indonesische roepia heeft vandaag een forse koersval gemaakt na een periode van gestage waardetoeneming. Als oorzaak van de waardevermindering van de munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar wordt gewezen op mogelijke onrust die de presentatie kan veroorzaken, later vandaag, van een rapport van de staatscommissie die de afgelopen drie maanden een onderzoek heeft gedaan naar de toedracht van de plunderingen in Jakarta en vijf andere steden die in mei leidden tot de val van oud-president Soeharto.

Spanning veroorzaakt verder de geplande buitengewone vergadering van het Volkscongres volgende week. Deze bijeenkomst moet formeel een aantal decreten afschaffen die alle macht in handen legden van de vorige president en diens regeringspartij Golkar. Ook moeten nieuwe wetten aangenomen worden die democratische verkiezingen volgend jaar mogelijk maken. De oppositionele reformasi-beweging meent echter dat de bijeenkomst alleen zal dienen om de gevestigde belangen van de huidige elite veilig te stellen.

De laatste tijd is er weer in toenemende mate sprake van massale demonstraties tegen de regering-Habibie, terwijl ook grootscheepse antidemonstraties van regeringsgezinden plaatshebben zoals vandaag in Jakarta.

Volgens Indonesische organisaties voor de rechten van de mens kwamen bij de ongeregeldheden en warenhuisbranden in mei zeker 1.200 mensen om het leven. Ook werden 168 vrouwen van etnisch-Chinese afkomst verkracht, verminkt en in twintig gevallen vermoord, zo is gemeld.

Oud-minister Sarwono Kusumaatmadja waarschuwt vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad dat de druk van buiten af op de komende vergadering van het Volkscongres aanleiding kan geven tot het vertrek van president Habibie.