IMF: Portugal moet inflatie beperken

Portugal moet zijn inflatie beter in de hand houden en minder uitgeven. Als het land dat niet doet komt de concurrentiepositie in gevaar. Deze waarschuwing heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren in een jaarlijks rapport over Portugal afgegeven. Het fonds meent dat het land het lelijke eendje in Euroland dreigt te worden.

Het acht de combinatie van een inflatie van 2,7 procent en een begrotingstekort van 2,3 procent zorgelijk, zeker in vergelijking met andere EMU-deelnemers. Vooral de inflatie baart de instelling zorgen omdat die de concurrentiepositie van Portugal in gevaar brengt. De regering moet daarom haar uitgaven in de hand houden, om zo de geldontwaarding onder controle te houden. Verder adviseert het fonds hoge overheidsuitgaven zoals voor pensioenen en de gezondheidszorg, te hervormen. (Reuters)