GEROOSTERDE KIP MET BALSAMICO-AZIJN

U kunt dit klassieke Italiaanse kipgerecht ook met parelhoen klaarmaken. Reken op ongeveer dezelfde braadtijd. U kunt het recept ook varieren door verschillende verse kruiden als rozemarijn en/of salie te gebruiken en de kip of andere gevogeltesoort op een bedje groenten te braden. Verhit in dat geval wat olijfolie in een koekenpan en bak er circa 5 minuten een grof gehakte ui, een paar stengels gehakte bleekselderij en ongeveer 250 gram grof gehakte wortel in.

Schep het groentemengsel uit op de bodem van de ovenschaal en leg er de kip op. Verwarm de oven voor op 180 C. Bestrooi de kip royaal rondom met zout en versgemalen peper. Stop een aantal laurierbladen in de buikholte van de kip en de rest tussen de vleugels en onder het vel van de borst. Bind de kip op met keukengaren.

Verhit de boter met de olijfolie in een kleine pan op een matig vuur. Leg de kip met de borst boven in een ovenschaal. Besmeer de kip dan met het boter-oliemengsel. Zet de kip in de oven en laat circa 1 uur en 20 minuten roosteren, waarbij u de kip om de 20 minuten met het boter-oliemengsel bedruipt, tot hij mooi goudbruin en gaar is. Controleer of de kip gaar is om een poot heen en weer te bewegen. De kip is gaar als dat makkelijk gaat.

Neem de kip uit de oven, zet op een voorverwarmde dienschaal en verwijder het keukengaren. Dek losjes af met aluminiumfolie en laat circa 5 minuten rusten terwijl u de saus maakt.

Schep er zoveel mogelijk vet van het braadnat af - ongeveer 1 1/2 deciliter - afhankelijk van hoe vet de kip is. Zet de schaal op een middelhoog vuur en blus hem af met de witte wijn. Schraap alle aanbaksels los. Giet er de balsamico-azijn bij en laat even inkoken. Snijd de kip in porties en schik op de voorverwarmde dienschaal. Doe de saus in en schenkkan en geef hem apart bij de kip.

Voor 4 personen:

1 boerenkip van circa 2 kilo

zout en versgemalen peper

12 tot 14 laurierbladen, bij voorkeur vers

50 g boter

4 eetlepels olijfolie

1,25 dl droge witte wijn

3 tot 4 eetlepels balsamico-azijn

    • Kim Maclean