FOX neemt kanaal TV10 over op kabel

De televisiezender TV10 verdwijnt. De programmering van het kanaal zal vanaf 19 december verzorgd worden door de televisiezender FOX.

De zender is een onderdeel van het media-imperium News Corporation van Rupert Murdoch. Volgens FOX Nederland directeur H. Bloem wil het nieuwe kanaal “confronterende en spraakmakende televisie' gaan maken. Er komt een talkshow waarin bekende Nederlanders elkaar interviewen, een reisprogramma met Katja Schuurman, een programma over geestige Nederlanders en een `virtual-reality show'. Voor de buitenlandse series en films leunt FOX op de portefeuille van moedermaatschappij News Corporation. Bekende series zoals Melrose Place of The X-files zijn al verkocht en zullen op onder andere Veronica te zien blijven, maar nieuwe series zoals de dagelijkse soap Sunset Beach komen bij FOX terecht.

Omdat FOX het kanaal van TV10 overneemt zal het in vrijwel heel Nederland op de kabel te ontvangen zijn. “We hebben al een plaatsje op de meeste afstandsbedieningen', aldus Bloem. De nieuwe zender mikt op een marktaandeel van “tussen de drie en zes procent'. “Dat is misschien niet heel ambitieus en de marge is ruim, maar we willen nu niet roepen dat we wel even iedereen gaan wegblazen', zegt Bloem. TV10 heeft op dit moment een marktaandeel van twee procent.

Voor de introductie van het kanaal heeft News Corporation “tientallen miljoenen' uitgetrokken, zegt Bloem. “En als het nodig is, meer.' De zender zal de concurrentie op de markt voor jeugdige kijkers verhevigen. FOX mikt overdag op kinderen, de zender FOX Kids bestaat al ruim een jaar en zal blijven uitzenden. De nieuwe avondprogrammering richt zich op kijkers tussen de dertien en 49 jaar. “Maar FOX moet geen nieuwe variant van SBS6 en Veronica worden met veel geweld en seks.'

News Corporation is een wereldwijd mediaconglomeraat.

Het omvat televisiezenders in de Verenigde Staten (FOX), Groot-Brittannie (BSkyB) en Azie (STAR), dagbladen in Australie en Groot-Brittannie en de uitgever Harpers Collins. Murdoch is ook eigenaar van de voetbalclub Manchester United.

FOX Nederland is de eerste poging van News Corporation om een general interest kanaal op het vasteland in Europa te starten.