FORTUNE

Laat ons bidden voor Brazilie, want dat land is de laatste verdedigingslinie tegen de economische crisis. Sinds de zomermaanden schrijft Fortune, worstelt het land al met de dreiging dat de Braziliaanse munt, de real, dezelfde val maakt als de munten van veel Aziatische landen en van Rusland. De centrale bank heeft sinds augustus al 20 miljard dollar uitgegeven voor steun aan de real, die volgens het blad een overwaarde heeft van twintig procent.

Brazilie heeft een economie die qua omvang de negende ter wereld is. Belangrijker is nog dat van alle opkomende markten Brazilie het land is waar het Amerikaanse bedrijfsleven het meeste geld verdient 4,55 miljard dollar, uit directe investeringen. Dat is nog meer dan in buurland Mexico dat voor 3,79 miljard dollar aan investeringsverdiensten in de Amerikaanse boekhouding staat. Het belangrijkste probleem is nu dat Brazilie dit kwartaal 92 miljard dollar moet ophoesten voor het betalen van schulden. Alle hoop is nu gevestigd op krediet van het Internationaal Monetair Fonds. Natuurlijk zijn er alternatieven voor het IMF-recept maar die zijn allemaal gebaseerd op devaluatie van de munt. En dan worden de beleggers kopschuw. Ook zou het dan nog moeilijker worden de schulden af te betalen omdat die gebonden zijn aan de dollarkoers.

    • Herman Frijlink