Dag

Met de zaktelefoon gaat het goed. Het is een prachtig apparaatje, nu al onmisbaar in sommige beroepen. De vraag is alleen: laten wij ons nog langer door het ding tiranniseren in openbare ruimten?

Ik zit in de bioscoop naar een toch al veel te moeilijke dramatische art film te kijken. Achter mij gaat een zaktelefoon over. “Ben jij dat?' vraagt een vrouw. “Ben je moe? Ik? Nee, ik zit in de bios.' Om haar heen ontstaat verontwaardigd gesis. De vrouw beeindigt na enkele minuten het gesprek en snauwt tegen de omzittenden: “Nou zeg, het was mijn moeder.'

In de intercity naar Rotterdam probeert ene Suzanne, een jonge gezette journaliste van de Wall Street Journal, telefonisch een serie afspraken te maken. Het wil niet vlotten. “I'm in a big panic', zegt ze tegen iemand. Ze begint aan mierzoete, ellenlange overredingspogingen die sterk contrasteren met de fucks die ze na zo'n gesprek uitspreekt.

Enkele dagen later. De intercity Den Bosch-Amsterdam. Een jonge man type voortvarende executive, zet in de eerste klas zijn leren koffertje op de bank tegenover zich, legt zijn voeten erop en pakt zijn mobiele telefoon. “Jezus', roept hij tegen iemand, “ik heb net een taxi van honderd gulden afgerekend. Moet ik toch wel mee uitkijken. Een dikke auto van de zaak en dan nog zulke kosten. Heb jij nog feedback op je rapport gekregen?'

Vervolgens belt hij een vrouw. Hoe ik dat weet? Mannen praten tegen vrouwen altijd op een andere toon. “Gezellig dat we elkaar binnenkort weer zien', zegt hij. “Ik bel hier vanuit de trein. Ik verveel me, ik heb geen boek bij me, dus ik dacht ik ga maar even bellen.'

Een genoeglijk gesprekje volgt, maar de executive breekt het plotseling af, want hij herinnert zich dat hij nog een collega moet bellen. “Ja, hier met Rein! Ik hoor dat Gerrit Overmans de floppy's kwijt is. Je kunt hem wel bij EMI te pakken krijgen. Het lijkt me voor jullie handig dat je zo snel mogelijk contact met hem opneemt.

GERRIT OVERMANS! Ja.'

De hierboven vermelde namen waren niet fictief. Ik stel voor dat we voortaan alle in onze aanwezigheid gevoerde mobiele telefoongesprekken onbeschaamd afluisteren om ze op zo groot mogelijke schaal openbaar te maken. Misschien helpt het.

    • Frits Abrahams