Credit Lyonnais moet zeker 10 miljard opbrengen

Topman Jean Peyrelevade van de Franse staatsbank Credit Lyonnais schat dat de privatisering van zijn instelling, in de eerste helft van 1999 tussen de 30 en 40 miljard franc (10 a 13,5 miljard gulden) oplevert. De Franse overheid zou daarvan 25 tot 30 miljard moeten kunnen opstrijken. Peyrelevade liet zich gisteren in een radio-interview positief uit over eventuele deelneming van de Franse verzekeraar Axa, de Franse bank Paribas en het Duitse verzekeringsconcern Allianz in een harde kern van aandeelhouders die samen ongeveer 30 procent moeten krijgen. Maar Peyrelevade wil niet in zee met de directe concurrenten BNP en Societe Generale.

Als de raming van Peyrelevade klopt, zou de privatisering de Franse burgers 100 miljard franc aan belastinggeld kosten, berekende de Britse zakenkrant Financial Times. In mei stemde de Europese Commissie in met een reddingspakket van 120 tot 150 miljard franc voor de bank die in de jaren negentig in moeilijkheden was geraakt. Maar sommige experts schatten de kosten nu op zo'n 190 miljard franc. (Redactie Economie)