CABERETIERS OP RADIO & TV

Als lid van cabaretgroep Purper werd Haye van der Heijden eens uitgenodigd een liedje te zingen in de Martine Bijl Show. “Ineens kwam de regisseur Ralph Inbar, aanbenen. Hij riep: `Het moet leuker!' en liep weer weg. Wij keken elkaar aan: wat nu? We hadden geen idee hoe het `leuker' moest. Dus zijn we uit de show geknipt.

Dat heeft mij het verschil geleerd tussen een tv- en een theater-regisseur: een theater-regisseur helpt je om het leuker te maken.' Van der Heijden was op tv actief als acteur, schrijver en regisseur. Daarnaast schreef hij toneelstukken en een kinderboek. Begin jaren tachtig speelde hij een kleine rol in Wim T. Schippers' comedyserie De Lachende Scheerkwast. “Ik dacht dat ik iets leuks moest doen, dus had ik een dronkemansact bedacht. Schippers keek ernaar en zei: `Laten we dat maar niet doen, dat is meer iets voor Veronica'. De rode kop die ik kreeg zal ik niet snel vergeten.' Hij speelde in de comedyserie Laat Maar Zitten en schreef de comedyserie In De Vlaamsche Pot en de dramaserie Diamant. “Ik kan goede dialogen schrijven. Het bedenken van een plot is het moeilijkst. Een mooi verhaal is goud waard, en moeilijk te vinden.' Dit seizoen geeft hij in Talking Heads (begonnen als act op een personeelsfeest van John de Mol Produkties) commentaar op het nieuws samen met Peter Romer. Over het verschil tussen zijn werk voor tv en theater zegt hij: “Noem het een industrie, het andere kunst. Op het toneel druk ik mijn ziel uit. Tv-projecten worden uit zakelijke commerciele oogpunten gestart. Dat vind ik niet erg: ik moet er niet aan denken de hele dag met mijn diepste zieleroerselen bezig te zijn.' (Foto Jorgen Krielen)