Bij KPN Telecom 3.000 banen weg; Vakbonden boos over ontslagen

Bij KPN Telecom zullen de komende drie jaar per saldo 3.000 banen vervallen. Daarnaast zal het bedrijf ook de inzet van aannemers en uitzendkrachten met circa 1.300 functies verminderen.

KPN, dat deze plannen vanochtend bekendmaakte, stelt dat gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn maar het bedrijf wil geen indicatie geven van het aantal. De vakbonden reageerden vanochtend geschokt. Zij vinden gedwongen ontslagen onacceptabel.

Bij KPN werken nu nog 32.000 mensen. Het bedrijf, het telecomdeel van de voormalige PTT, verwacht dat de komende drie jaar 4.000 functies overbodig worden. Tegelijkertijd zullen er zo'n 1.000 nieuwe banen bijkomen in de groeisectoren mobiele telefonie, aan Internet gerelateerde activiteiten en informatietechnologie. Netto vallen er bij KPN's vaste personeel 3.000 banen weg. Volgens een woordvoerder van KPN komt het overtollig personeel niet automatisch in aanmerking voor de nieuwe banen, omdat die een speciale opleiding vereisen.

De maatregelen vormen volgens de raad van bestuur het sluitstuk van de reorganisatie die begin dit jaar onder de naam `Nieuw KPN' is ingezet en die tot doel heeft de slagkracht, de efficiency en de doorzichtigheid van het concern te vergroten. Eerder dit jaar is KPN opgesplitst in TNT Post en KPN Telecom.

Het verlies van banen treft vooral de activiteiten die betrekking hebben op de aanleg van nieuwe netwerken, de inlichtingendiensten, en de stafdiensten. Bij de afdeling Bouw, Beheer en Onderhoud van het vaste telefoonnet vallen 500 banen weg. Bij Telefonische Inlichtingen (het voormalige 008) en bij het Installatiebedrijf verdwijnen respectievelijk 260 en 1.500 functies. De 18 vestigingen van de telefonische inlichtingendienst worden teruggebracht naar 6 locaties. Bij de centrale staf- en service-eenheden moeten 1.000 mensen weg en bij de afdeling verkoop 750 man.

KPN trekt 800 miljoen gulden uit voor de reorganisatie.

Dit bedrag komt als voorziening ten laste van het resultaat over 1998 en is onder meer bestemd voor een sociaal plan, nieuwe informatica en een scholingsprogramma voor overbodig personeel. KPN behaalde over de eerste zes maanden van dit jaar op een omzet van 8,3 miljard gulden een nettowinst van ruim 1 miljard. Bij de presentatie van de jaarcijfers dit voorjaar, maakte KPN al bekend “500 tot 800 miljoen gulden' voor een reorganisatie opzij te leggen. De vakbonden AbvaKabo en CFO gaan volgende week overleggen met de directie. “Als we er niet uitkomen zijn acties niet uigesloten', aldus K. van der Wal van CFO.