Amerikanen sparen minder voor uitgaven

Amerikanen hebben in de maand september gemiddeld hun consumptieve uitgaven fors verhoogd, maar dat ging voor het eerst in bijna 40 jaar ten koste van de spaargelden. Economen waarschuwden het publiek dat die vermindering niet lang is vol te houden. “Wij geven veel geld uit, dat kan zo niet doorgaan', zei de econoom Sing Won Sohn van Norwest Corp. In Minnesota gisteren. “Dit lage besparingsniveau past niet goed bij de doelstellingen voor economische groei.'

De spaarquote - besparingen als percentage van het inkomen na belastingen - daalde volgens het ministerie van Handel in september met 0,2 procent, het slechtste resultaat sinds 1959 toen de regering begon met de maandelijke registratie van de besparingen. Op jaarbasis is de spaarquote sinds de crisis van de jaren `30 niet gedaald. Vermindering van besparingen treedt op wanneer mensen hun uitgaven betalen met credicards, financieren met leningen, verkoop van aandelen of hun spaarboekjes plunderen. (Reuters)