ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over een antiracisme- en antipestproject waarbij de FC-Utrechtspelers Frank Kooiman en Reinier Robbemond leerlingen uit groep 8 bewust maken van de gevolgen. Ook werkgeversorganisatie MKB die de noodklok luidt over het tekort aan vaklieden. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Terugblik met de hoogleraren Herman Pleij en A. Hoogerwerf op incidenten van zinloos geweld in de afgelopen jaren. Verder nazaten van Willem van Oranje en de congresverkiezingen in Amerika. Ned.1 20.31-21.06u.

Nova. Onder meer het laatste nieuws en beschouwingen over de Amerikaanse Congresverkiezingen. Ned.3, 23.36-23.56u.

Spreekuur. Gesprek over het gebruik van marihuana als medicijn met Ger de Zwaan van de vereniging Medicinale Marihuana en producent Erik-Jan Ostwald van Maripharm. Morgen, Ned.2, 15.00-15.54u.

DOCUMENTAIRES

Scorpion. Jaarlijks worden er ongeveer honderdduizend mensen door schorpioenen gebeten, maar de meeste soorten zijn tamelijk onschuldig. Discovery, 19.30-20.30u.

Hitlers Krieger. Hitler was niet van plan om zich bij Stalingrad gewonnen te geven, hoewel het duidelijk was dat het zesde leger hier niet op kon tegen de Russen. Friedlich Paulus werd in deze hopeloze situatie tot veldmaarschalk benoemd, maar hij realiseerde zich dat hier geen eer te behalen viel. Op 31 januari 1943 gaf hij zich over en werd een krijgsgevangene, die door de Russen tien jaar gevangen werd gehouden. Afl.: Paulus - Der Gefangene. Duitsl.2, 20.15-21.00u.

O dierbaar Belgie. Humoristische serie over de Belgen die sjoemelaars zouden zijn. Ze lichten verzekeringen op en aanvaarden steekpenningen. Maar geen enkele onderzoeker heeft ooit een bewijs kunnen vinden voor dit vooroordeel. Belg.2, 20.30-21.00u.

Just one chance. Over het Britse onderwijssysteem, met vanavond het risico van uitwisselingsprogramma's waarbij kinderen in slechte gastgezinnen terecht kunnen komen. BBC2 20.30-21.00u.

Histories: Soldatenverhalen. Wie was Lord Herbert Kitchener? Zijn gezicht kijkt ons aan vanaf het rekruteringsaffiche voor het Britse leger uit 1914.

`I want you' stond er onder zijn wijzende vinger. Afl.: Lord Kitchener. Belg.2, 21.00-21.50u.

Antenne. Documentaire over het Japanse onderwijssysteem dat gericht is op presteren en rivaliteit. Leerlingen die niet mee kunnen komen worden vernederd en uitgestoten. Dat kunnen veel scholieren niet verdragen en zien dan nog maar een uitweg: zelfmoord. Ned.2, 21.35-22.00u.

Timewatch. Vanavond over een troep soldaten die in 1993 voedselpaketten moest afleveren in Somalie. Aanvankelijk als helden begroet, werd het voedsel dat ze brachten door de strijdende partijen gebruikt als betaalmiddel. Hierdoor kwam een vredesmacht in Mogadishu terecht in het ergste vuurgevecht sinds de Vietnam-oorlog. Afl.: An American firefight. BBC2, 22.00-22.50u.

37. Het is voor Turkse vrouwen in Duitsland niet makkelijk om carriere te maken, vanwege de culturele en religieuze tradities en de Duitse vooroordelen daarover. Afl.: Kopftuch und Minirock. Duitsl.2 22.15-22.45u.

Life on the line. Portret van artiest Phillippe Petit die bekend staat om zijn halsbrekende toeren zoals koorddansen tussen de torens van het World Trade Center in New York. NGC, 23.00-23.30u.

De late shift. De Belgische sociale werkplaatsen bestaan intussen zo'n twintig jaar. In die tijd is er een hoop veranderd. Wat eerst een nobel sociaal initiatief was, ontwikkelde zich tot een bedrijf dat geleid wordt volgens de wetten van de economie. Werkgevers en werknemers over de gevolgen van die evolutie. Belg.2, 23.05-23.35u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de returnwedstrijden in het UEFA Cup-toernooi van Real Betis Sevilla tegen Willem II en een uitgebreide samenvatting van Bordeaux tegen Vitesse.

Ned.3, 21.15-23.25 en Ned.2 23.00-23.45u.

MUZIEK

The O zone. Vanavond met Q Awards Special en de genomineerden Radiohead, R.E.M, Paul Weller, de Manic Street Preachers. Optredens van Chemical Brothers en Texas. BBC2, 20.10-20.30u.

INTERVIEW

Bij Violet. Violet Falkenburg ondervraagt schrijver tekenaar en presentator Martin Simek en vroedvrouw Beatrijs Smulders. Ned.1, 21.59-22.36u.

KUNST

Leuven centraal. Gasten zijn Paul Haenen als Margreet Dolman en de acteur Johan Leysen over zijn rol in de Nederlandse speelfilm Felice...Felice... van Peter Delpeut. Belg.2 22.20-23.05u.

FILM

. Tin Men (Barry Levinson, 1987, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Enigma (Jeannot Szwarc, 1982, VS). Conventionele spionagefilm geregisseerd door veramerikaanste Fransman die nog net genoeg afstand bewaart tot het Koude Oorlogsdenken. Met Martin Sheen als inventieve overgelopen Oost-Duitser, Derek Jacobi als een karikaturale griezel van de Oost-Duitse veiligheidsdienst en Sam Neill als onverwacht sympathieke KGB-bons. Veronica, 22.40-0.30u., onderbroken door reclame.

Nighthawks (Bruce Malmuth, 1981, VS). Actiethriller moet het niet van intrige hebben. New-Yorkse politieagent Sylvester Stallone jaagt op meedogenloze terrorist Rutger Hauer. BBC1, 23.30-1.05u.

Mrs. Parkington (Tay Garnett, 1944, VS). Melodrama over huwelijk van arme Greer Garson en gefortuneerde Walter Pidgeon. Duitsl.1, 0.50-2.50u., zwart-wit nagesynchroniseerd.