Aardappelprijzen stijgen explosief

Consumenten moeten vanaf deze week veel meer voor aardappelen betalen. De prijzen stijgen explosief door slechte oogsten als gevolg van de wateroverlast. Vorige week stegen de groothandelsprijzen al met 38,8 procent. Gisteren betaalden groentehandelaren in Den Haag en Rotterdam voor de inkoop van eigenheimers 1,04 tot 1,25 per kilo. De prijs voor de consument varieert deze week tussen de 1,65 gulden en 2 gulden per kilo. Bintjes zijn goedkoper: tussen de 90 cent en 1,15 gulden per kilo.

Op de termijnmarkt in Rotterdam werd gisteren tussen de 42 en 55 gulden per 100 kilo betaald. De grafiek laat de prijsstijging voor de consument in indexcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van dit jaar tot september zien. Daarin zijn de laatste, sterke stijgingen nog niet verwerkt. In deze index is 1995 op 100 gesteld. Daarna zijn de prijzen gedaald en deze herfst zullen ze naar verwachting ver boven de september-index van 101 uitstijgen. (Redactie Economie)