Vitesse riskeert boete

De 18-jarige aanvaller Mamadou Zongo uit Burkina Faso viel zaterdag in bij Vitesse tijdens het met 2-1 verloren duel bij Heerenveen. De Arnhemse club overtrad daarmee de regels, want Zongo heeft nog geen werkvergunning. Vitesse riskeert met het inbrengen van de spits een boete. Volgens trainer Neumann moest Zongo wel invallen, want hij had geen alternatieven meer achter de hand. Voorlichter Frank Huizinga vindt dat Vitesse in zijn recht staat.

Waarom riskeert Vitesse bewust een boete?

Huizinga: “Wij vinden dat we aan alle voorwaarden hebben voldaan om hem voor Vitesse uit te laten komen. Zongo moet alleen nog een werkvergunnung krijgen, maar dat is slechts een formaliteit. We vonden het daarom geen probleem om hem te laten spelen.'

Het bewust riskeren van een boete is niet bepaald goede publiciteit voor Vitesse.

“Ach, zo zwaar wil ik het niet stellen. Er zijn wel meer clubs in Nederland die spelers zonder werkvergunning willen laten voetballen. Zij aarzelen, wij nemen het risico. Trouwens, wat is negatieve publiciteit? Je moet het juist omdraaien. Vitesse geeft jeugd een kans. En als we daarmee een boete riskeren van 10.000 gulden, dan moet dat maar.'

Hoe goed moet Mamadou Zongo wel niet zijn om hem op straffe van een boete toch te laten spelen?

“Zongo is een van de grootste talenten in Nederland. Hij is een held in Burkina Faso, iedereen kijkt daar tegen hem op. Wij hebben 1,2 miljoen gulden voor hem betaald, we haalden hem op zijn zeventiende al naar Arnhem. Het is een fantastische voetballer en een absolute verrijking van de Nederlandse competitie.'

Het lijkt alsof Vitesse zijn eigen wetten maakt.

“We vinden gewoon dat we in ons recht staan. Vitesse is er echt niet op uit om regels te overtreden, maar we zijn ervan overtuigd dat we in de zaak-Zongo geen misdaad hebben gepleegd. Bovendien zaten we slecht in de aanvallers. Zongo moest wel invallen, het kon niet anders.'