VARA-journalist; HANS JACOBS (1926-1998 )

Hans Jacobs, voormalig eindredacteur van de VARA-rubriek `Achter het nieuws', is zaterdag op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

Jacobs begon zijn carriere kort na de oorlog bij het communistische dagblad De Waarheid, waar hij na anderhalf jaar om principiele redenen opstapte. Daarna werkte hij bij Het Vrije Volk, tot hij in 1965 naar de VARA werd gehaald door zijn ex-collega Herman Wigbold, toen eindredacteur van `Achter het nieuws'. Hij was er redacteur en presentator en volgde Wigbold op als eindredacteur van de satirische rubriek `Zo is het'.

Toen zijn voorganger in 1970 hoofdredacteur werd van Het Vrije Volk, werd Jacobs benoemd tot eindredacteur van `Achter het nieuws'. Hij vervulde die functie in een tijd waarin de VARA vrijwel dagelijks in het nieuws was door conflicten van persoonlijke en principiele aard. Zo werd Jacobs middelpunt van een richtingenstrijd bij de rubriek `Haagse Kringen' die onder zijn verantwoordelijkheid viel; het hem aangezegde ontslag kon pas ongedaan worden gemaakt na tussenkomst van de omroepvakbond.

Als programmamaker viel Jacobs op met uitzendingen over het socialistische verleden, de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indie. Zijn serie `Indisch ABC' verscheen ook in boekvorm. In een extra uitzending van `Achter het nieuws' in 1971 gaf hij Wim Kan ruimte te protesteren tegen het bezoek van de Japanse keizer Hirohito.

Jacobs leidde `Achter het nieuws' tot 1981. Na zijn afscheid maakte hij nog enkele programma's, onder meer over H.M. van Randwijk en het illegale Parool. Op zijn generatie had de oorlog een zwaar stempel gedrukt, zei hij. “Dat raak je nooit meer kwijt.'