Van Hanegem geniet in stilte in De Kuip

ROTTERDAM, 2 NOV. Twee keer scoorde het pas gepromoveerde AZ zaterdagavond in de grote Kuip tegen Feyenoord en stoven er negen verheugde begeleiders en reserves uitbundig uit de Alkmaarse dug-out. Een man bleef roerloos zitten. Dat was Willem van Hanegem, de winnende trainer.

Het betekende zeker niet dat Van Hanegem minder blij was dan de rest van AZ. Maar hij beweegt zich als trainer langs de lijn nu eenmaal alleen als hij een sigaret wil opsteken. Van binnen was het ongetwijfeld groot feest bij De Kromme. Uitgerekend AZ zorgde voor het eerste competitieverlies (1-2) van Feyenoord, zijn Feyenoord. “Ik heb een Feyenoord-hart, maar daar lever ik graag een stukje van in voor drie punten', zei Van Hanegem al voor de wedstrijd.

Natuurlijk was het een speciale avond voor de AZ-trainer. “Het zou gek zijn als ik dat zou ontkennen. Ik heb hier, geloof ik, achttien jaar rondgelopen. Ik heb ook tegen mijn spelers gezegd dat ze in het mooiste stadion van Europa moesten voetballen. Ik hoopte vooral dat ze goed zouden spelen. Dat lukte bij vlagen heel aardig. En dat ze ook nog wonnen, is dan mooi meegenomen.'

Als speler won Van Hanegem twee keer eerder in De Kuip van Feyenoord, als tiener met Xerxes en later nog met AZ'67. Maar veruit zijn langste tijd in de voetballerij stond hij aan de kant van rood en wit. Eerst als speler, daarna als assistent-trainer en hoofdtrainer. In 1993 leidde hij Feyenoord na lange tijd weer naar de landstitel. Twee seizoenen later werd hij op een maandagochtend in oktober na een nederlaag tegen PSV ontslagen door voorzitter Van den Herik. Van Hanegem vond het zaterdagavond “flauwekul' om het daar nog over te hebben. “De mensen begrijpen blijkbaar niet hoe het in elkaar zat. Het ging destijds gewoon niet meer. Toen ik die maandag naar het stadion ging, had ik zelf al besloten om te stoppen.'

Het is ook alweer zo lang geleden. Drie jaar en 28 dagen om precies te zijn. Zaterdag pas keerde Van Hanegem voor het eerst terug op het veld in De Kuip, in het stadion was hij als commentator van Canal+ wel al eerder geweest.

Bij Feyenoord deed zaterdag nog maar een speler mee, Ulrich van Gobbel, die Van Hanegem als coach had meegemaakt. Typerend voor het huidige voetbal waarin van clubliefde zoals Van Hanegem die voelt geen sprake meer is. Ook Van Gobbel, die in Turkije en Engeland voetbalde, is in de tussentijd weggeweest uit Rotterdam-Zuid. De donkere verdediger behoorde destijds tot de oogappels van Van Hanegem en was na het ontslag van de trainer in huilen uitgebarsten. Blijkbaar was Van Gobbel nogal onder de indruk van het weerzien, want hij speelde onder de ogen van zijn vriend een heel slechte wedstrijd. Na afloop ging de Feyenoord-speler in de bus van AZ zijn oude trainer nog even gedag zeggen. “Natuurlijk mis ik hem', fluisterde Van Gobbel desgevraagd.

Dat geldt ook voor vele Feyenoord-supporters. Ze zongen Van Hanegem voor de wedstrijd toe en uit dank klapte de trainer in de dug-out even in zijn handen. Na de wedstrijd werd hij buiten opgewacht door zo'n twintig Rotterdamse fans die de teleurstelling over de gevoelige nederlaag van hun club probeerden te verbijten. Ze omhelsden de AZ-trainer en feliciteerden hem met het succes. “Eerlijk verdiend, Willem.' Ze grepen naar hun hart. “Daar doet het pijn, he Willem. Hier is je huis, hier hoor je thuis.'

Waarschijnlijk vindt Van Hanegem dat zelf ook. Maar hij was verstandig genoeg om zich daarover niet uit te laten. Ook wenste hij zijn mening over het huidige Feyenoord niet te geven. “Dat is niet mijn pakkie-an. Daar moet je voor bij Beenhakker zijn.' De verstandhouding met zijn collega van Feyenoord bleek prima. De twee trainers keuvelden na afloop van de wedstrijd gezellig bij en rookten een sigaretje van elkaar. Beenhakker was complimenteus over het spel van AZ.

Van Hanegem zei op zijn beurt niet verrast te zijn over de goede prestatie van zijn ploeg. “Net zoals ik ook niet verbaasd ben over de kansen die we om zeep hebben geholpen. Daar raken we aan gewend. We maken het onszelf onnodig moeilijk.'

AZ staat na de zege in De Kuip op een verdienstelijke zesde plaats. Maar volgens Van Hanegem had zijn ploeg veel meer punten kunnen en moeten hebben. Een stuk of acht zelfs. Daarmee zou AZ zelfs op kop hebben gestaan. “Ja, het klinkt gek, maar dan kan ik ook niets aan doen', reageerde Van Hanegem. Toch wil hij de doelstelling van zijn ploeg, handhaven in de eredivisie, niet bijstellen. “Het kan straks ook ineens tegenzitten.'

Vlak voor de bus van AZ de drijfnatte Kuip uitreed, hadden de Feyenoord-fans nog een duidelijke, ietwat dreigend klinkende boodschap voor hun oude trainer. “Nu moet je volgende week ook Ajax pakken, Willem!'

Feyenoord kwam er zaterdagavond op eigen veld tegen AZ niet aan te pas (1-2). Op de eerste nederlaag van de koploper viel dan ook niets af te dingen. Trainer Beenhakker oordeelde dat “de droomstart' van Feyenoord ten einde was. Het slimme AZ speelde op de doorweekte grasmat voortdurend korte combinaties. Het creeerde zo een groot aantal kansen waarvan er slechts twee werden benut. Buskermolen zorgde vlak voor rust voor 1-0 en Den Turk vergrootte de voorsprong in de tweede helft met een door Van Wonderen aangeraakt afstandsschot. Een rake vrije trap van Van Gastel gaf Feyenoord een kwartier voor tijd hoop op een beter resultaat. Bosvelt kreeg nog een grote kans op de gelijkmaker, maar stuitte op AZ-doelman Moens. Bij Feyenoord werd de Argentijn Cruz al in de rust vervangen. De spits speelde slecht en solliciteerde met zijn voortdurende geklaag bovendien naar een rode kaart. “De grens met hem is in zicht', stelde

Beenhakker.

    • Hans Klippus