TAMMY WYNETTE

`Sometimes it's hard to be a woman...' Elton John declameert het met een Candle in the wind-achtige vroomheid, op een cd die toch echt bedoeld is als een serieus eerbetoon aan de in april van dit jaar overleden Tammy Wynette. In een klap overstemt Eltons kolderieke Stand by you man de goede bedoelingen van de country- en popcoryfeeen die op Tammy Wynette Remembered een hommage brengen. Merkwaardig is ook de bijdrage van George Jones, die zijn ex-vrouw met Take you to my world (`away from barrooms filled with smoke') een losbandig leven lijkt te willen toedichten terwijl hij degene was die stomdronken op de elektrische grasmaaier naar de slijterij reed toen Tammy hem de autosleutels had afgenomen.

Jonge countrydames als Faith Hill en Wynonna Judd brengen het er niet veel beter van af, want ze missen de levenservaring en de waarachtige snik in de stem die voor een geloofwaardige Wynette-vertolkster onontbeerlijk is. De enige die in de buurt komt is Rosanne Cash met het hartverscheurende D-I-V-O-R-C-E, dat kan wedijveren met het echtscheidingsleed uit het origineel. Het postuum uitgebrachte duet In my room met Beach Boy Brian Wilson toont dat Tammy Wynette ruimdenkend genoeg was om buiten het benauwde countrywereldje te treden, al was haar bijdrage aan de The KLF's Justified and ancient daarvan een nog beter bewijs. Als het aan Elton John ligt gaat Wynette de geschiedenis in als de camp-heldin van `dat lied van de Blues Brothers', die Stand by your man al veel eerder en leuker op de hak namen.

    • Jan Vollaard