Sluiting fabrieken voert beurskoers Philips op

Het aandeel Philips is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs ruim 8 procent duurder geworden na het bericht dat het elektronicaconcern eenderde van zijn fabrieken gaat sluiten. De koers steeg met 8 gulden naar 107,40 gulden.

De graadmeter van de beursstemming, de AEX-index, doorbrak vandaag moeiteloos de psychologische grens van duizend punten. Halverwege de dag noteerde de index 33,86 punten hoger op 1027,02 punten.

“Een hele fraaie ochtend', zo vatte een commissionair de handel op het Damrak samen. De beursindex heeft in een maand tijd 200 punten gewonnen. “Het ziet er dus allemaal positief uit.' Particuliere kopers waren bij matige omzetten grotendeels verantwoordelijk voor de koersstijgingen van nagenoeg alle hoofdfondsen.

Hagemeyer overtrof het succes van Philips. De koers van het handelshuis noteerde even na het middaguur 65,30 gulden, een winst van 6,50 gulden (11,1 procent). Een commissionair meent dat dit verband houdt met de goede gang van zaken op de beurs van Sao Paulo, die vrijdag 7 procent hoger sloot. “Hagemeyer heeft daar via dochter Ceteco grote belangen.'

De financiele waarden en de automatiseringsfondsen waren de sterkste stijgers. “Het is niet toevallig dat dit de fondsen zijn die de afgelopen weken gigantisch waren gedaald', aldus een handelaar. ING was onder de financiele waarden de sterkste stijger. De bankverzekeraar won 4,40 op 94,80 gulden. ABN Amro volgde met een stijging van 1,50 op 36,50 gulden.

Getronics klom met 5,90 gulden naar 83,40. Ook de hoofdfondsen ASM Lithography en Baan schaarden zich bij de winnaars. ASML steeg met 2,20 naar 49,60 gulden en Baan met 0,50 gulden naar 21,30 gulden. Het technologiefonds Landis was met een koerstijging van 16,9 procent de sterkste stijger op de beurs. De koers klom met 6,90 naar 47,80 gulden.

Wolters Kluwer was de enige daler onder de hoofdfondsen. De uitgever, een van de meest gevierde fondsen van de maand oktober verloor 1,90 op 360,10 gulden.

TOKIO De Nikkei-index is vandaag met 388,24 punten (2,86 procent) tot 13.952,75 gestegen, in reactie op een verdere reorganisatie in het Japanse bankwezen. Dai-ichi Kangyo Bank en Fuji Bank zouden een alliantie willen vormen. Ook andere beurzen in het Verre Oosten waren hoger, mede door de vrijdag gepubliceerde gunstige cijfers over de groei van de Amerikaanse economie.