Rechtse oppositie wint stembus in Macedonie

De rechtse oppositie heeft gisteren de parlementsverkiezingen in Macedonie gewonnen. Premier Branko Crvenkovski, de sociaal-democraat die Macedonie de afgelopen jaren heeft geregeerd, gaf gisteravond zijn nederlaag toe.

Volgens de voorlopige uitslagen zijn de verkiezingen gewonnen door de rechts-nationalistische partij VMRO-DPMNE (Interne Macedonische Revolutionaire Organisatie - Democratische Partij voor Macedonische Nationale Eenheid) van de dichter-politicus Ljupco Georgijevski, die de verkiezingen inging in een coalitie met de liberale partij Democratisch Alternatief (DA) van Vasil Tupurkovski. De tweepartijencoalitie kan voorlopig rekenen op 59 van de 120 zetels in het Macedonische parlement. De VMRO was niet in het oude parlement vertegenwoordigd: zij boycotte de vorige verkiezingen. Tupurkovski was voor de desintegratie van de oude Joegoslavische federatie namens Macedonie lid van het Joegoslavische staatspresidium en heeft de afgelopen zes jaar in de Verenigde Staten doorgebracht.

De sociaal-democraten, die Macedonie de afgelopen jaren regeerden in een coalitie met de socialisten en een van de partijen van de Albanese minderheid, verloren veel van hun aanhang: van de 61 zetels die de SDSM van premier Branko Crvenkovski had, zijn er maar 29 overgebleven. De twee belangrijkste partijen van de Albanese minderheid, die de verkiezingen eveneens in een coalitie zijn ingegaan kregen 24 zetels, de liberale partij LDP kreeg er vier, de socialistische partij twee en de Alliantie van Roma, de partij die de Roma (zigeuners) vertegenwoordigt, kreeg een zetel. Welke partij de laatste zetel heeft gekregen is op grond van de voorlopige uitslagen nog niet duidelijk. Een radiostation wist gisteren te melden dat de verkiezingen in het betreffende district worden geannuleerd wegens een te lage opkomst, maar de centrale kiescommissie heeft zich hierover nog niet uitgelaten.

President Kiro Gligorov, zelf een sociaal-democraat, heeft gisteren gezegd de leider van de grootste partij - Georgijevski - te zullen belasten met de vorming van een nieuwe regering.

Hij voegde daaraan toe in de uitslag van de verkiezingen geen reden te zien om af te treden.

De coalitie VMRO-DA heeft tijdens de verkiezingscampagne laten weten eventueel een coalitie te willen aangaan met de twee Albanese partijen dit ondanks de felle anti-Albanese retoriek van de partij van Georgijevski in het verleden.

Premier Crvenkovski zei gisteravond in een eerste reactie op de voorlopige uitslagen: “We hebben laten zien hoe men moet regeren, we gaan nu het nut van een oppositie aantonen. We zullen de goede beslissingen van de regering ondersteunen en in andere gevallen een kritische oppositie vormen.' (AFP)