Plan-Korthals met rechters `werkt niet'; Nauwelijks kandidaten

Er zijn niet of nauwelijks gepensioneerde rechters die aan de slag kunnen om de te groot geworden voorraad aan strafzaken te helpen wegwerken. Het voorstel dat minister Korthals (Justitie) gisteren in het tv-programma Het Buitenhof deed om reeds uitgetreden rechters in te schakelen als rechter-plaatsvervanger, wordt binnen de rechterlijke macht als onhaalbaar afgewezen.

In bijvoorbeeld arrondissementen als Rotterdam Amsterdam en Roermond blijkt dat men geen enkele rechter kent die met pensioen is, nog geen zeventig jaar is en die nog niet reeds als plaatsvervanger werkt.

De rector van de school in Zutphen waar magistraten worden opgeleid, P.W.M. Broekhoven, wijst erop dat er doorgaans twee soorten rechters zijn die weggaan. “Zij die er genoeg van hebben en die zul je niet bereid vinden in te springen. En de collega's die na hun 65ste wel willen invallen, maar die doen dit reeds'.

Vorige week werd bekend dat vooral in de grote steden strafrechters wegens capaciteitsproblemen het werk niet aankunnen. Het openbaar ministerie vreest daardoor een voorraad van ongeveer tienduizend strafzaken te moeten seponeren, maar minister Korthals heeft zich daar tegen verzet.

Ook het plan van Korthals om rechterlijke ambtenaren in opleiding (raio's) vaker in te schakelen, is geen oplossing. In het vierde van hun zesjarige opleiding werken raio's al tien maanden als rechter-plaatsvervanger in de civiele, bestuurs- of strafsector. “Meer mogelijkheden biedt de opleiding niet en je kunt raio's niet dwingen allemaal stage in de strafsector te lopen', zegt Broekhoven die deze suggestie van Korthals “de meest ongelukkige opmerking' noemt. “Korthals is pas minister en moet nog veel leren'.

Voorzitter L. van der Weij van de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak (NVvR) zei vanochtend voor het Radio 1-journaal ook weinig heil te verwachten van het voorstel van Korthals om gepensioneerde officieren van justitie ook in te zetten als rechter.

“We kunnen hen, als voormalig aanklagers, moeilijk in hun eigen standplaats als rechter achter de tafel zetten.'

In zijn begroting heeft het ministerie van justitie voor de komende vier 130 miljoen gulden beschikbaar voor de reorganisatie van de rechterlijke macht. De Tweede Kamer spreekt deze week over de begroting van justitie. Daarbij zullen ook de problemen bij de rechterlijke macht aan bod komen. De NVvR vindt dat voor de eigen sector meer geld moet worden uitgetrokken.

Minister Korthals liet gisteren ook weten de strafmaat voor illegaal wapenbezit en illegale wapenhandel te willen verhogen. De bewindsman zei zich “grote zorgen' te maken over het toenemende wapenbezit onder criminelen, vooral bij roofovervallen. In het tv-programma Buitenhof wees de minister naar het voormalige Joegoslavie als een belangrijke bron van illegale wapens in Nederland.

De verhoging van de strafmaat biedt politie en openbaar ministerie meer mogelijkheden om verdachten op te sporen en bewijs tegen hen te verzamelen.

Korthals wil de strafmaat voor illegaal wapenbezit verhogen van negen maanden tot vier jaar gevangenisstraf, waardoor voorarrest mogelijk wordt. De strafmaat voor illegaal wapenhandel moet omhoog van maximaal vier jaar naar acht jaar. De politie kan dan verdachten registreren.