Plan Britse regering voor invoeren euro; `Constructieve houding'

De Britse regering zal in januari een concreet stappenplan ontvouwen waarmee Groot-Brittannie zich voorbereidt op invoering van de ene Europese munt, de euro.

Dit heeft minister van Financien Gordon Brown vandaag bekendgemaakt op een conferentie van de Britse werkgeversvereniging Confederation of British Industry (CBI). De voorgenomen publicatie van het plan in januari valt samen met de invoering van de euro door elf van de vijftien lidstaten van de Europese Unie. Groot-Brittannie is het grootste van de vier landen die nog niet willen of kunnen deelnemen aan de euro. De overige drie zijn Zweden, Denemarken en Griekenland.

Het Britse plan wordt gezien als een poging de geesten rijp te maken voor de euro. “Deze regering brengt dit land vastbesloten en ondubbelzinnig op een nieuw pad van constructieve betrokkenheid', zei Brown. “Voor het eerst zijn we in beginsel toegewijd aan de Economische en Monetaire Unie.'

Het beleid van de regering-Blair is erop gericht om te zien hoe de euro functioneert en vervolgens een referendum uit te schrijven over toetreding tot de EMU. Dat referendum zal worden gehouden na de eerstvolgende parlementsverkiezingen, die uiterlijk in 2002 plaatshebben. “We hebben ons vastgelegd om alle voorbereidingen te treffen die ons in staat stellen een beslissing te nemen, afhankelijk van de uitkomst van een referendum vroeg in de volgende regeerperiode,' zei Brown.

De Britse regering heeft al wetswijzigingen doorgevoerd die het Britse bedrijven mogelijk maken om hun boekhouding in euro's te voeren, belastingen in euro's te betalen en euro-gedenomineerde aandelen uit te geven. Het ministerie van Financien begint daarnaast een omstreden advertentiecampagne met een budget van 7 miljoen pond (20 miljoen gulden) om het midden- en kleinbedrijf te tonen hoe het zich op de komst van de euro kan voorbereiden.

De oppositionele Conservatieve partij, die invoering van de euro in Groot-Brittannie de eerstvolgende tien jaar wil uitsluiten, heeft de regering-Blair ervan beschuldigd het Britse pond sluipenderwijs te willen laten vallen. “Zij denken dat ze het pleit niet met een referendum kunnen winnen', aldus een van de Conservatieve woordvoerders, John Redwood, over de presentatie van het plan van de Labour-regering bij de CBI-conferentie. “En dus proberen ze het via de achterdeur, door multinationale ondernemingen te paaien waarvan zij verwachten dat ze minder toegewijd zijn aan het behoud van het pond sterling.' (AFP, Reuters)