Philips sluit een op de drie fabrieken

Philips wil ongeveer eenderde van zijn fabrieken sluiten. Het aantal productielocaties in binnen- en buitenland moet binnen vier jaar worden teruggebracht van 244 naar tussen de 160 en 170. Dit heeft Philips vanochtend bevestigd. Volgens een zegsman heeft het elektronicaconcern onlangs een onderzoek verricht naar het aantal vestigingen bij concurrenten. De reductie zou er in 2002 toe moeten leiden dat het aantal Philipsvestigingen in lijn met andere bedrijven in de elektronicabranche komt te liggen.

In de Britse zakenkrant Financial Times legt Philips-president Boonstra vanochtend uit dat Philips meer productiecapaciteit heeft opgebouwd dan nodig. Het concern wil intensiever van bestaande fabrieken gebruikmaken en meer betrekken van toeleveranciers. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers, anderhalve week geleden, kondigde Boonstra al aan dat het aantal fabrieken dit jaar met omstreeks veertig zal worden teruggebracht naar 226. Volgens een zegsman is deze reductie geheel het gevolg van desinvesteringen.

Boonstra noemt medische producten halfgeleiders en verlichting als terreinen waarop Philips via acquisities zou kunnen uitbreiden. Hij geeft nog eens aan dat expansie in de Amerikaanse markt prioriteit heeft. Kort geleden kocht Philips in de VS al de fabrikant van medische apparatuur ATL voor zo'n anderhalf miljard gulden.

In het gesprek met de Financial Times noemt Boonstra Philips' belangrijkste uitdaging te voorkomen dat het overhaast acquisities doet, omdat het concern ruim in de liquide middelen zit. Philips hoopt later deze maand tussen 14 en 15 miljard gulden te incasseren uit de verkoop van muziek- en filmdochter Polygram aan Seagram.

Boonstra erkent dat het concern een misstap heeft gemaakt door, nu ruim een jaar geleden, samen met het Amerikaanse Lucent telefoons te produceren. Over Lucent zegt hij: “Op een bepaald moment moet je concluderen dat niet gekozen is voor samenwerking om de business te versterken, maar om er uit te stappen.'

Philips en Lucent maakten vorige week bekend dat hun gezamenlijke onderneming (Philips Consumer Communications, PCC) wordt ontbonden. Philips zet zijn deel van de joint venture voort. Lucent is van plan zijn deel van PCC te verkopen en stapt uit de productie van telecommunicatieapparatuur voor consumenten.

De vakbonden hebben woedend gereageerd op de uitlatingen van Boonstra. FNV Bondgenoten stelde vanochtend een kille sanering niet te zullen accepteren. Ook de Unie reageert boos op de uitlatingen van de Philips-topman.