PDS in regering Duitse deelstaat

Mecklenburg-Vorpommern krijgt als eerste Duitse deelstaat een regering waarin de PDS, de opvolger van de vroegere Oost-Duitse communisten officieel vertegenwoordigd is. Vandaag zal SPD-leider Harald Ringstorff worden gekozen tot premier van de nieuwe regering, waarin de PDS drie van de acht ministersposten zal bekleden.

Met 63 tegen 22 stemmen hebben de sociaal-democraten dit weekeinde op een speciaal congres voor regeringsdeelname van de PDS gestemd. Binnen de SPD bestaat verdeeldheid over samenwerking met de voormalige communisten. In 1994 noemde de partij samenwerking officieel nog ondenkbaar, op landelijk niveau wordt dat standpunt nog steeds gehuldigd. Maar dat weerhield een rood-groene minderheidscoalitie in Saksen-Anhalt er een paar jaar geleden niet van om gedoogsteun van de PDS te accepteren.

Niet eerder echter kreeg de PDS daadwerkelijk regeringsverantwoordelijkheid. Volgens Ringstorff kon alleen in een coalitie met de PDS - de derde partij na CDU en SPD in Mecklenburg-Vorpommern - sociaal-democratisch beleid gegarandeerd worden. “Met de CDU zou slechts een fractie van onze doelstellingen bereikt worden', aldus Ringstorff. De Mecklenburgse minister van Binnenlandse Zaken, SPD-er Gottfried Timm, zei dat zijn partij “niet langer moest kijken naar het verleden, maar naar de toekomst'.

In een open brief in het weekblad Der Spiegel waarschuwen vier prominente SPD-ers deze week voor te nauwe banden met de PDS. Volgens hen verlaten “actieve partijleden' de SPD uit protest. Ze zijn bang dat de PDS zich in de toekomst steeds meer als een landelijke partij links van de SPD zal etaleren, wat de toekomst van de rood-groene coalitie in gevaar kan brengen. De vier pleiten daarom voor een partijstandpunt op landelijk niveau. (AP, AFP)