Palestijnse spanningen escaleren

De Palestijnse politie zal leden van de moslim-fundamentalistische beweging Hamas in de benen schieten als ze het wagen in haar buurt te komen.

Generaal Ghazi Jibali, de commandant van de Palestijnse politie in de Gazastrook, heeft deze waarschuwing vandaag laten horen nadat Ezzedin al-Qassem, de militaire vleugel van Hamas, gisteren in een pamflet had laten weten het vuur te zullen openen op de Palestijnse politie als die “ons vervolgt'. Een Hamas-leider, Abu Shanab in Gaza, heeft gisteren gezegd dat het pamflet een vervalsing is omdat Hamas voor Palestijnse eenheid is.

De spanning tussen het Palestijnse Gezag van Yasser Arafat en Hamas is geescaleerd na de mislukte Hamas-zelfmoordaanslag op een Israelische schoolbus in de Gazastrook, eind vorige week. Een Israelische legerjeep ving de aanslag op.

Op last van Arafat is sjeik Ahmed Yassin, de geestelijk leider van Hamas, onder huisarrest geplaatst. Zijn telefoon is afgesloten. Volgens de Palestijnse politie werden bij een huiszoeking in zijn woning wapens en gezochte leden van Hamas gevonden. De afgelopen dagen zijn volgens de Palestijnse politie zo'n 300 Hamas-leden en 30 leden van de militaire vleugel in hechtenis genomen. Inmiddels is een aantal leiders van Hamas vrijgelaten.

De mislukte aanslag op de bus wordt door het Palestijnse Gezag gezien als een poging het in Wye Plantation hernieuwde vredesproces met Israel te torpederen. De 19-jarige zelfmoordenaar liet volgens de Palestijnse politie een brief achter waarin hij zijn familie vroeg hem te vergeven dat hij naar de hemel ging zonder afscheid te nemen. “In de hemel zal ik God en de Profeet ontmoeten', schreef hij. Het hoofd van de Palestijnse politie zei tegen de krant Ha'arets dat hij vergat dat “God het doden van kinderen niet toestaat'.

Ondertussen heeft de formele toestemming van de Israelische regering aan extreem-nationalisten om een omstreden stuk land in Oost-Jeruzalem, bij Ras al-Amud te omheinen, tot spanning met de Palestijnen en Amerikanen geleid.

Volgens de Palestijnen is dat een schending van het akkoord van Wye Plantation. Het stuk land is door een rijke joodse Amerikaan, Irving Moskowitz, gekocht voor Ataret Cohaniem, een ultra-orthodoxe beweging. Volgens de Israelische tv zal vandaag worden begonnen met de bouw van 200 woningen in Kiryat Arba, de joodse wijk nabij Hebron.

Formeel wordt het akkoord van Wye Plantation vandaag (tien dagen na ondertekening) van kracht. De Israelische regering en de Knesset hebben het akkoord echter nog niet goedgekeurd. De Knesset komt daartoe 12 november bijeen. De eerste Israelische terugtrekking conform het akkoord moet zich 16 november voltrekken.