NIEUWE PANNEN VAN DE KEIZER

Ria Kok, echtgenote van onze M.P. Wim kreeg tijdens het laatste bezoek van Michel Montignac het eerste exemplaar van zijn culinaire agenda 1999. Ongetwijfeld zal er van deze gebeurtenis een foto in het komende Montignac Journaal worden afgedrukt.

Er zijn inmiddels 14 Montignac-boeken, met aangrijpende titels als Ik blijf jong want ik eet beter en Zij is slank want zij eet. M.M. doet ook in speciale Montignac-producten waaronder videobanden, bonbons en schorten. Daar zijn nu ook pannen bijgekomen waarmee je kunt blancheren, stomen, bakken, roosteren, stoven sudderen, afgaren op de nulstand en zelfs wokken. Het bijzondere van deze pannen is dat er een thermometer in de deksels zit `want het koken op lage temperaturen is gezond, smakelijk en efficient'. De pannen-verkoopafdeling van M.M. heeft het over een 11-delige `set' die f695,-- kost. Nadere bestudering leert dat het om 4 pannen gaat en dat deksels, het vergiet en de `zuigdop' meedoen bij de optelsom. Deze pannen kunnen niet in een gewone winkel worden gekocht. Als er wat mee is, moet je je M.M.-pan opsturen. Lastig. Ik vroeg de schrijfster van de handleiding, Ria Tummers of je die deksels met thermometer wel in de afwasmachine kunt doen. Volgens haar handleiding die werd gemaakt voordat de pannen werden beproefd, kan dat wel. Maar je kunt dat beter niet doen. Haar thermometers bleken in de praktijk niet waterdicht. Ook heeft ze geconstateerd dat de temperatuur die de thermometer op de pan aangeeft lang niet altijd klopt met de temperatuur van het voedsel in de pan. En het wokken in een M.M.-pan gaat eigenlijk niet goed omdat de pan een platte bodem heeft. Kortom, deze veelbelovende goeroe-pannen zijn onzin-pannen. In goedgesorteerde keukenwinkels heb je voor zo'n 100 gulden een pracht exemplaar.

Toch een recept, voor 4 personen voor Siciliaanse kip. Besmeer de binnenkant van de kip met marmelade. Stop er een goed geschilde sinaasappel zonder witte velletjes, het takje rozemarijn en de gepelde tenen knoflook in. Wrijf de kip aan de buitenkant goed in met olijfolie. Strooi er zout over. Zet de kip circa 50 minuten in een vuurvaste schaal in een voorverwarmde oven van 190 graden. Lekker hierbij: roergebakken wilde spinazie en rijst.

1 maiskip

2 eetl. marmelade

1 sinaasappel

2 tenen knoflook, zout

takje rozemarijn;

olijfolie

    • Anne Scheepmaker