Mueller maakt van Tonny de Jong een kleine raket

Met de Utrecht City Bokaal is in het weekeinde het schaatseizoen begonnen. Allroundster Tonny de Jong toonde zich een volwaardig sprintster. In de sprintploeg van Peter Mueller vond De Jong het plezier terug.

Op het ijs van de Vechtsebanen steekt Tonny de Jong haar tong uit naar Peter Mueller. De Amerikaanse sprintcoach heeft haar voor de zoveelste keer met haar nieuwe bijnaam aangesproken. Mueller noemt de Friezin the pocket rocket, het kleine raketje. In Utrecht deed de 24-jarige allroundschaatsster die naam eer aan. Zaterdag verbeterde ze het Nederlands record op de incourante 100 meter, gisteren was ze de snelste op de afsluitende 1.000 meter, voor olympisch kampioene Marianne Timmer.

De Jong kan weer lachen. Na een olympisch seizoen om snel te vergeten, stapte ze over van de kernploeg allround naar de sprintploeg van Mueller. Ze verliet bondscoach Sijtje van der Lende, die haar twee jaar geleden als gewestelijk coach naar de Europese allroundtitel leidde voor de Amerikaan die haar als Tony aanspreekt. Hoewel Van der Lende vorig jaar op voorspraak van met name De Jong bondscoach werd, leverde die combinatie niet het beoogde succes op. “Na zeven jaar kenden we elkaar te goed', zegt De Jong. “Bij trainingen en in wedstrijden wist ik steeds precies wat ze op welk moment zou gaan zeggen. Ja, we waren op elkaar uitgekeken.'

“Het gaat nu lekker', zegt De Jong onderkoeld, vlak nadat ze Marianne Timmers baanrecord op de 1.000 meter scherper heeft gesteld. Nota bene een afstand die ze jarenlang niet meer heeft gereden. De Jong herinnert zich nog een 1.000 meter tijdens het WK junioren van 1994 in Berlijn en eentje van een jaar daarna bij de Nederlandse kampioenschappen sprint. “Ik heb weer plezier in het schaatsen' verklaart De Jong haar sprintsuccessen, waarvan ze de eerste een paar weken geleden op het trainingskamp in Inzell boekte. “Vorig jaar was het plezier helemaal weg.' Niet in de laatste plaats door de slechte sfeer in de vrouwenkernploeg (De Jong, Annamarie Thomas, Carla Zijlstra en Barbara de Loor).

De Loor maakt als enige van het kwartet nog deel uit van de kernploeg van Van der Lende. Zijlstra werd uit de kernploeg gezet, Thomas en De Jong vertrokken naar de sprintploeg.

Bij de evaluatie die na de WK afstanden in Calgary volgde, gaf De Jong aan dat ze naar Mueller wilde, de man die afgelopen seizoen de hand had in de wereldtitel sprint van Jan Bos en het tweevoudige olympische succes (1.000 en 1.500 meter) van Timmer. Net als de meeste schaatsers die met Mueller werken of werkten, raakte De Jong gecharmeerd van de aanpak van de Amerikaan. “Tijdens trainingen is hij streng, maar daarbuiten is het dolle pret. Dan vraagt ie of je meegaat om eem biertje te drinken. Nou dan doe je dat. Hij motiveert je enorm. Als hij bij een oefenwedstrijdje zegt `we gaan ervoor', dan ga je er ook voor.'

De wereldtop, daar wil De Jong weer zo snel mogelijk bij horen. Dankzij de zojuist geintroduceerde klapschaats kwelde ze het in het seizoen 1996-1997 concurrenten als Gunda Niemann, maar toen het er echt op aankwam, een jaar later bij de Spelen in Nagano, kwam De Jong er op geen enkele afstand aan te pas. In Japan wonnen de Nederlanders elf medailles, maar de medailleregen en de Oranje-euforie ging aan De Jongvoorbij. Achttiende op de 1.500 meter, zestiende op de 3.000 meter en vijfde op de vijf kilometer, dat was voor haar de trieste balans van Nagano.

Met aanmerkelijk meer plezier dan De Jong uit Japan vertrok keert ze er eind deze maand weer terug. Op 30 november vertrekt ze met Muellers sprintploeg naar Nagano, waar een trainingskamp van twee weken voorafgaat aan de eerste wereldbekerwedstrijden sprint. De Jong rijdt er beide afstanden de 500 en de 1.000 meter, maar dat wil niet zeggen dat ze tot de sprint is bekeerd. Excelleren wil ze als allroundschaatsster. Op nieuwe successen jaagt ze aan de hand van een sprintcoach. Mueller heeft er vertrouwen in. “Tony is een groot talent. Ze kan alles.'

    • Ward op den Brouw