Manifestatie onvoltooide kunstwerken

Het komende weekeinde vindt in het Haags Gemeentemuseum, zojuist verrijkt met Mondriaans onvoltooide schilderij Victory Boogie Woogie, een driedaags symposium plaats over onvoltooide kunstwerken op het gebied van muziek architectuur en literatuur. Zo zijn er inleidingen over de niet uitgevoerde plannen van Berlage en over onvoltooide romans van Hoffmannsthal, Kafka, Musil en Werfel.

Het symposium is een onderdeel van een culturele manifestatie ter gelegenheid van het eerste Oostenrijkse voorzitterschap van de Europese Unie. Het symposium `De Onvoltooiden/ Die Unvollendeten' wordt begeleid door concerten waarop onvoltooide muziek van drie Oostenrijkse componisten wordt gespeeld.

Het Radio Filharmonisch Orkest speelt zaterdagavond in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg onder leiding van Lawrence Renes Schuberts Onvoltooide symfonie en het Adagio uit Mahlers onvoltooide Tiende symfonie. Zondagmorgen speelt het Viotta Jeugd Orkest onder leiding van Wim Bredenhorst de Nederlandse premiere van Bruckners Negende symfonie in de voltooiing van de Nederlandse musicoloog Hein 's Gravesande (1916-1970).