Krajicek worstelt na triomf met dilemma

Tot vorige week weigerde Richard Krajicek te filosoferen over zijn kansen op deelname aan het officieuze WK in Hannover voor de beste acht tennissers van dit jaar. Maar na zijn indrukwekkende triomftocht op het Super 9-toernooi in Stuttgart worstelt de 26-jarige Nederlander met een dilemma. Met alleen nog het toernooi in Parijs Bercy voor de boeg koestert Krajicek als nummer 8 op de Road to Hannover een voorsprong van slechts 121 ATP-punten op zijn naaste concurrent Tim Henman. Maar wil Krajicek voor de noodzakelijke operatie aan zijn knie nog wel spelen in Hannover?

Tot het jaar 2000 hanteert de Association Tennis Professionals nog twee ranglijsten. Op de wereldranglijst maakt Krajicek vandaag zijn rentree in de toptien. Op de jaarlijst voor het WK - waarvoor slechts de beste 14 toernooien van de spelers meetellen - stijgt hij van 10 naar 8. Rios, Sampras, Rafter, Moya, Agassi en Corretja hebben zich reeds geplaatst voor de ATP Championships, die over een maand op het programma staat. Nummer 7 Kucera bleef in Stuttgart steken op 2559 punten over 1998. Krajicek verdiende met zijn overwinningen op Norman, Agassi, Ivanisevic en afgelopen weekeinde op Sampras en Kafelnikov behalve 376.000 dollar in totaal 567 punten, waardoor hij op 2548 komt.

Daarmee heeft Krajicek zijn achterstand op Tim Henman (2427 punten) royaal gecompenseerd. De Engelsman reist na Parijs echter meteen door naar Stockholm, terwijl Kucera ook nog in Moskou speelt. Beide spelers hebben dus een extra kans om het achtste en laatste startbewijs voor Hannover uit de handen te grissen van Krajicek, die al eerder liet weten niet als reserve naar het WK te gaan. Bovendien zal hij zich zeker niet voor een extra toernooi inschrijven. “Dat is waarschijnlijk ook niet nodig als ik in Parijs de halve finales bereik', rekende Krajicek gisteren voor.

Het blijven vooralsnog speculaties, al heeft de nummer een van Nederland gisteravond tijdens de lange autorit van Stuttgart naar Parijs voor het eerst serieus met zijn coach Rohan Goetzke overlegd wat hem te doen staat. “Hoewel een leek na mijn toernooizege waarschijnlijk niet zal begrijpen dat mijn knie kapot is, moet ik toch echt onder het mes. Als ik het WK speel, ben ik niet bijtijds speelklaar voor de Australian Open. Hoewel ik twee jaar geleden nog verklaarde dat ik nooit meer in Australie zou spelen, vind ik nu dat ik geen vakantie moet vieren tijdens een grandslamtoernooi.'

Maar bereikte Krajicek in 1996 niet de halve finales op het WK in Hannover en wordt dat topevenement niet gespeeld op dezelfde ondergrond als in Stuttgart? De twijfels van Krajicek: “Wat is belangrijker? Een grandslam of een toernooi waar ik het gehele jaar voor speel? Het zou zonde zijn als ik de kans zou laten schieten om wereldkampioen te worden. Toch vind ik de toekomst eigenlijk belangrijker dan het heden. Ik ben er nog niet uit.'

Gelet op zijn formidabele spel in Stuttgart - waar hij al in 1995 won en vorig jaar de finale haalde - had Krajicek allang verzekerd moeten zijn van een WK-ticket. Maar het lichaam van de servicevolleyspecialist is niet alleen een mysterie voor hemzelf. Tijdens zijn duel met Ivanisevic speelde de linkerknie van Krajicek vrijdag weer op. De in allerijl ontboden haptonoom Jan Naaktgeboren fungeerde afgelopen weekeinde wederom als de ideale monteur. De fraaie demonstraties in de Schleyer-Halle illustreerden eens te meer het ondefinieerbare talent van Krajicek, die welhaast vanuit het niets zijn topvorm kan bereiken.

De hevig ontdane Pete Sampras was zaterdag “pissed off' na zijn spectaculaire ondergang in drie zenuwslopende sets (6-7, 6-4 en 7-6) tegen de Wimbledon-kampioen van 1996. Tot 5-4 in de tweede set had Krajicek als een weerloze bokser in de touwen gehangen. Maar hij vertrouwde met succes op zijn psychologische overwicht op de 27-jarige Amerikaan, die een foutje in de beslissende tiebreak wreed zag afgestraft. “Richard voelt geen angst voor mij', klaagde Sampras die in Parijs en Hannover vol gas moet geven om voor de zesde achtereenvolgende keer als eerste op de ATP-ranking te eindigen.

Na zijn vijfde overwinning op de nummer een van de wereld - tegen geen enkele speler heeft Sampras zo'n negatieve balans opgebouwd - greep Krajicek gisteren in een roes zijn eerste titel in een Super 9-toernooi.

Vol bewondering incasseerde Yevgeni Kafelnikov in drie snelle sets (6-4, 6-3 en 6-3) zijn derde nederlaag dit jaar tegen de wederom briljant serverende Nederlander. “Als Richard wat consistenter zou presteren, had hij misschien allang op de eerste plaats van de wereldranglijst gestaan', prevelde de 24-jarige Rus, voor wie overigens hetzelfde geldt.

Op die conclusie kon Krajicek weinig afdingen. Mompelde hij niet glimlachend dat “het wellicht deze week in Parijs weer niets met me is?' Die voorspelling nuanceerde Krajicek meteen in de wetenschap dat hij vooral geestelijk sterker uit een gedenkwaardige week in Stuttgart is gekomen. “Ik heb het gevoel dat mijn beste jaren nog moeten komen als ik eenmaal van mijn knieblessure ben verlost', zei hij. “Vroeger waande ik me altijd de mindere van vedetten als Becker en Edberg. Maar juist spelers van mijn generatie als Rafter en Rusedski hebben mijn ogen geopend. Als zij de top kunnen bereiken, kan ik dat ook. Tennistechnisch ga ik nog steeds vooruit en ook in mentaal opzicht ben ik gegroeid. Ik ben evenwichtiger geworden.'

    • Robèrt Misset