Kosovo: risico nieuw geweld

In Kosovo probeert zowel de Servische politie als het Kosovo Bevrijdingsleger UCK het akkoord over het bestand en de troepenterugtrekking te ontduiken. Dat melden internationale waarnemers.

Formeel houden beide partijen in het conflict in Kosovo zich aan de regels. Maar ze proberen wel uit te vinden hoe ver ze kunnen gaan, en dat levert het gevaar van bestandsschendingen op. Bovendien leiden de pogingen tot een atmosfeer van angst, die vluchtelingen ervan weerhoudt naar hun woonplaatsen terug te keren.

Op grond van het akkoord tussen de Joegoslavische president Milosevic en de Amerikaanse gezant Holbrooke heeft de Servische politie ruim vierduizend man uit Kosovo moeten terugtrekken. Het aantal politiemannen in Kosovo is overeenkomstig de bepalingen van het akkoord. Maar hun acties zijn dat niet, aldus de waarnemers. Ze hebben hun controleposten langs de wegen moeten ontmantelen. In plaats daarvan hebben ze het aantal rijdende patrouilles drastisch uitgebreid. De intensieve politie-surveillance op de wegen beperkt de bewegingsvrijheid van vluchtelingen en levert het gevaar voor confrontaties met het UCK op, aldus de waarnemers.

Dat gevaar is des te groter door het gedrag van de guerrillastrijders van het UCK. “Ze lopen rond alsof ze de baas zijn', zo klagen de waarnemers. Het UCK heeft zich weer genesteld in de gebieden waaruit het de afgelopen weken werd verdreven. Het gevaar is groot dat de patrouilles van het UCK op patrouilles van de Servische politie stuiten en dat het geweld weer opleeft. Het Bevrijdingsleger is niet betrokken geweest bij het akkoord en accepteert of negeert naar believen de bepalingen.

Niet bekend