Jackpot naar dorp in Z-Italie

De jackpot van 75 miljoen gulden in de Italiaanse lotto, de grootste prijs ooit in een Europese loterij, is zaterdagavond gewonnen door honderd mensen uit het Zuid-Italiaanse dorp Peschici. Ze hadden samen een door de computer gestuurd cijfersysteem ingevuld, dat door de plaatselijke lootjesverkoper en diens zwager was uitgedacht.

Dit keer heeft vrouwe Fortuna haar blinddoek afgedaan, was het unanieme commentaar gisteren in de media. Het dorpje van vierduizend zielen kampte met hoge werkloosheid en leegloop. Gisteren knalden de spumantekurken en marcheerde de plaatselijke fanfare door de stad. Omdat er zoveel mensen hebben meegedaan, is het alsof heel het dorp heeft gewonnen. De burgemeester zei dat een dertigtal gelukkige winnaars werkloos is.

Iedereen wil andere dingen doen met het geld. De een wil een huis bouwen, de ander gaat de huwelijksreis maken waar hij nooit geld voor had, een bejaarde vrouw wil haar kleinkinderen laten studeren en een zwaar zieke man wil nog een paar keer seks kopen. De honderd spelers hadden samen voor drieduizend gulden biljetten gekocht.